x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Franța și Germania s-au alăturat Olandei și nu mai susțin aderarea României la Schengen

Franța și Germania s-au alăturat Olandei și nu mai susțin aderarea României la Schengen

26 Ian 2013   •   06:40
Franța și Germania s-au alăturat Olandei și nu mai susțin aderarea României la Schengen
Sursa foto: Andreas von Metenheim si Philippe Gustin la Digi TV
Ambasadorii Germaniei și Franței la București declară că Mecanismul pentru Cooperare și Verificare s-a transformat în Mecanism pentru Control și Verificare și, ca atare, România nu mai corespunde criteriilor de aderare la spațiul Schengen.
Este prima poziție oficială prin care se anunță răzgândirea unor state europene în privința evaluării altui stat european. Germania și Franța au susținut, anterior, aderarea României la Schengen.
Andreas Von Metenheim și Philippe Gustin au precizat, într-o declarație televizată, că modernizarea „tehnică” a sistemului de control la granițe nu este suficientă pentru aderarea la Schengen, România trebuind să facă progrese în reforma Justiției și lupta împotriva corupției. Din acest punct de vedere, clasa politică românească ar trebui să dovedească un punct de vedere unitar în fața Comisiei Europene, au mai afirmat cei doi oficiali.
Chiar și după ce se va considera că România este pregătită pentru Schengen, aderarea se va face etapizat, mai întâi ridicându-se controlul la vămile din porturi și aeroporturi și abia ulterior la frontierele terestre.
„Cred că sunt reale temerile țărilor nordice în privința nesiguranței extinderii frontierei europene la granițele României” a declarat Mettenheim. „Poți avea cea mai bună tehnologie din lume, dar dacă vameșii sunt corupți, atunci treci granița fluierând, dacă strecori niște bani în pașaport”, a adăugat Philippe Gustin.

×