x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mini-protest în Constanţa: "Vrem apă curată, nu contaminată. Go home, Chevron!”

Mini-protest în Constanţa: "Vrem apă curată, nu contaminată. Go home, Chevron!”

de Paula Anastasia Tudor    |    01 Apr 2012   •   15:15
Mini-protest în Constanţa: "Vrem apă curată, nu contaminată. Go home, Chevron!”

"Nu vrem exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale!', "Vama Verde da un Like!', "Noi bem, apa, nu gaze' au spus cearsafurile si pancartele tinute de vreo patru maini de protestatari la Constanta.

Cam 20 de insi s-au adunat in fata Prefecturii vineri seara. Care au protestat impotriva exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica, dar si, mai incet, ce-i drept, fata de neimplicarea concetatenilor. Protestul organizat oarecum ad-hoc pe o retea de socializare de "Maria Magdalena', pe numele ei Monica Patrascu, o constanteanca de 23 de ani, a reusit sa adune multe promisiuni dar putine prezente. Din cei 20 de protestari , vreo patru erau din Mangalia si 2 Mai, unul din Sighetul Marmatiei si unul din Belgia.

Acei 20 de insi care s-au adunat, nefiind protestatari de profesie, au venit doar cu vocea din dotare si cu intentia de a spune un NU raspicat. Pe care l-au auzit doar jandarmii care-i pazeau. Protestul initiat pe un site de socializare de o tanara de 23 de ani pe numele ei Monica Patrascu venita cu mari sperante (treisutesi… de promisiuni), devenita dezamagita, n-a avut niciun rasunet. Vreo doi mangalioti, trei insi din 2 Mai, un belgian indragostit de Vama Veche care a spus ca expolatarea gazelor de sist “sucks' si ca nu poate fi de acord cu secarea unei zone, el fiind verde, un tanar din Sighetul Marmatiei, musafir deceptionat de lipsa de civism a constantenilor, restul, constanteni mai tineri si mai varstnici cei din urma afland de protest nu de pe site-ul de socializare, ci de la tv. Monica Patrascu, pe nick-ul ei Maria Magdalena, a parut foarte surprinsa de intrebarea “de ce?'.'Imi pasa, este vorba de viata mea. De cand am vazut documentarul Gasland m-am ingrozit si-am zis ca nu pot sta cu mainile-n san. De-aia nu-nteleg lipsa asta de pasare… Probabil nu sunt informati, ca nu pot crede ca nu le pasa de viata lor!'

Paul Iurea, din Mangalia are o casuta in Vama Veche si e presedinteleONG-ului Vama Verde. Este extrem de revoltat de contractul pe sest, semnat de Guvern cu firma exploatatoare in special in contextul unor acorduri europene gen Natura 2000 si a existentei in zona a Rezervatiei Marine 2 Mai – Vama Veche' si Pestera Limanu fata de care nu s-a facut (public) vreun studiu de impact. Sentimentul de revolta se extinde si asupra siturilor arheologice Adamclisi si Capidava, statiunii Eforie, Babadagul-ui Macinului si a tuturor zonelor amenintate cu fragmentarea. Toti sunt revoltati. “In Franta s-a interzis acest mod de exploatare, in Anglia s-a oprit din cauza cutremurelor si pana si bulgarii au dat interdictie metodei'. Insa Romania da tot. Oricand, oricui, oriunde.

O doamna din 2 Mai si-a taiat un cearsaf si a protestat pe el “Nu vrem exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale!', “Noi bem, apa, nu gaze' si “Nu Chevron!'. “Am venit de la 2 Mai si Vama Veche. Am imprastiat si noi vorba dar cei mai multi spun << ce-ai sa rezolvi daca iesi in strada?>> Si daca nu iesi, daca nu faci nimic, ce rezolvi?'. Este indignata, asa cum sunt cam toti cei prezenti. In special dezamagirea se citeste pe fetele tuturor. Cu asa o unitate, normal sa fim calcati in picioare. Unul cate unul. Striviti.

“Noi reprezentam constantenii, oamenii, viata. Nu suntem, de la nicio asociatie.' Sunt din Constanta, Dobrogea, Romania, Europa, Terra. Doua fete care tin de colturile unei bucati din cearsaful doamnei din 2 Mai, Alina sI Mihaela, furioase, dezamagite si rusinate. De acordul semnat fara sa se tina cont de noi, de lipsa de implicare a comunitatii si de protestul barladean. “E rusinos ca cei din Barlad au iesit in strada si pentru litoral, iar litoralul… Dar noi suntem mandre de noi ca am venit!'. Nimanui nu-i pare rau ca a venit. Tuturor le pare rau ca n-au venit mai multi. “Constantenii nu se urnesc, sunt comozi sau poate inconstienti' conchid protestatarii.

Victor, inginer specialist cu masterat in foraj dirijat si vreo 18 ani vechime in exploatare petrol si gaze, e cu telefonul la ureche: inca incearca sa cheme oameni la protest. El stie poate mai bine decat altii cum vine treaba cu fracturarea hidraulica. “Tu (companie de exploatare) nu stii cate gaze, ai doar niste indicatori de hidrocarburi. Trebuie sa fisurezi stratul impermeabil (sistul _n.r.) sa vezi daca este economica exploatarea zacamantului. Iar daca fisurezi stratul impermeabil, ti se duce toata rezerva de apa. De-aia, metoda asta a fracturarii hidraulice e discutabila, pentru ca afli eficienta zacamantului numai dupa ce-ai aplicat metoda, iar consecintele sunt dezastruoase pentru panza freatica. Iar despre faptul ca ei sustin ca metoda e sigura si nepoluanta si ca detin controlul… trebuie sa ne amintim ca acesta e in mana unor companii care sunt responsabile de dezastre ecologice in intreaga lume. Nu exista un control total intr-o astfel de activitate.'

Pe site-ul de socializare sunt mai multe grupuri de initiativa si mobilizare la protest care primesc tot felul de like-uri si join-uri, doar ca unirea e virtuala. Si orgoliile mari: “Eu nu vin la protestul organizat de tine', “nici eu nu vin la al tau'. Se mai anunta unul mai bine organizat, pe 8 aprilie. Poate pana atunci se mai fractureaza orgoliile. Ca pamantul e al nostru.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist