x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tsunami in Ministerul Administratiei si Internelor

Tsunami in Ministerul Administratiei si Internelor

16 Feb 2005   •   00:00

Vasile Blaga scutura din temelii Ministerul Administratiei si Internelor. Desi presedintele tarii le-a acordat politistilor un termen de gratie de sase luni in care sa-si demonstreze capacitatile, seful Administratiei si Internelor a luat la puricat Inspectoratele Judetene de Politie si Inspectoratul General al Politiei.

Totul a inceput prin schimbarea chestorului-sef Toma Zaharia din functia de secretar de stat al MAI. Brusc, el si-a depus dosarul de pensionare. A urmat seful IGPR, chestorul Dumitru Sorescu, un om despre care Jurnalul National a publicat o ancheta referitoare la implicarea sa in evenimentele de la Timisoara din decembrie 1989. Ca si cand ar fi tras cu piciorul, dupa "taierea capetelor balaurului" lui Sorescu si Zaharia, au urmat sefii de la Inspectoratele de Politie din judetele: Dolj, Sibiu, Brasov, Braila, Constanta. De numele acestor sefi de inspectorate de politie s-au legat mai multe scandaluri aparute in presa. Ca si seful lor cel mare, chestorul Toma Zaharia, si acestia cand au auzit ca sunt pe "lista neagra" a ministrului de Interne si-au depus dosarele de pensionare, cu doar cateva zile inainte de a fi loviti de valul tsunami din MAI.

Mai intervin si rationamente politice. Spre exemplu, seful IPJ Alba, chestorul Marin Aron, are mari sanse sa-si mentina functia. Surse din cadrul Aliantei D.A. Alba ne-au declarat ca chestorul Marin Aron este sprijinit de primarul municipiului Alba-Iulia, Mircea Hava, nimeni altul decat liderul PD.

Alba. Iar cum Ministerul Administratiei si Internelor este condus de PD, prin ministrul Vasile Blaga, este lesne de inteles de ce Marin Aron sta linistit pe "jiltul" IPJ Alba. (Eduard Pascu, Ion Alexandru)

VENITI SI LA SATU MARE!
Totusi, se pare ca unda acestui tsunami al schimbarilor nu a lovit inca in judetele din nordul tarii, care se dovesc a fi prea indepartate de Bucuresti. Ne referim aici la conducerea Inspectoratului Judetului Satu-Mare, in speta la comisarul Ioan Tibil. Acesta a fost avansat in grad in timp ce se afla in deplasare in SUA, lucru contrar legii. Despre el si "mafia osenilor" care troneaza peste intreg judetul Satu-Mare, Jurnalul National a publicat mai multe anchete. Printre acestea se numara si cea referitoare la cazul fostului si actualului politist Matei Margarit, care a fost dat afara din sistem fiindca a depistat implicarea unui mare sef in furtul unor containere de transport piatra pe calea ferata.

S-a infiintat primul sindicat al politistilor

Aproximativ zece mii de politisti si angajati ai Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) din intreaga tara s-au afiliat deja la Sindicatul National al Politistilor, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, seful structurii sindicale, comisarul Constantin Vieriu. Liderul sindical al politistilor a mai sustinut ca numarul celor afiliati este in continua crestere, solicitarile de inscriere parvenind conducerii in continuare, din intreaga tara. Conform liderului sindical, citat de Mediafax, fiecare membru plateste o cotizatie de 50.000 de lei lunar pentru functionarea structurii sindicale. In schimbul cotizatiei, membrii primesc asistenta juridica, in cazul in care au nevoie de ea si le sunt aparate drepturile in fata angajatorului, a adaugat Vieriu. Sindicatul politistilor s-a infiintat, prin hotarare judecatoreasca, la 12 ianuarie si este afiliat la Confederatia sindicala Cartel ALFA. In Romania exista aproximativ 60.000 de politisti si alti 10.000 - 15.000 de angajati ai MAI, cu statut de personal contractual.
×
Subiecte în articol: observator