x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Apel disperat: Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României

Apel disperat: Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României

26 Mar 2020   •   09:41
Apel disperat: Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României
Sursa foto: pixabay.com

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, cere autorităților să regândească strategia pentru împiedicarea extinderii coronavirusului: „Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României”.

Popa cere autorităților centrale măsuri pentru blocarea extinderii focarului de COVID-19 apărut în nordul țării, cu atât mai mult cu cât relocarea pacienților de la Spitalul Județean din Suceava către alte spitale din Iași, Botoșani sau Neamț ar putea conduce la răspândirea noului virus.

„Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenția autorităților care gestionează situația de acolo este de a reloca pacienții cu alte patologii către spitale din restul județului, dar și din Iași, Botoșani sau Neamț. Nu cred că este cea mai bună soluție. Există riscul major de a fi infectate și alte spitale, pacienți sau personal medical. Am putea ajunge în situația nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României”, scrie pe Facebook președintele Consiliului Județean Iași.

Acesta face apel la Ministerul Sănătății și la Guvern să regândească această strategie.

„Cele mai multe dintre spitalele ieșene au adresabilitate regională. Personalul medical de aici trebuie protejat și ferit de orice risc. Dacă se îmbolnăvesc cadrele medicale, riscăm să blocăm tot sistemul de sănătate din Moldova! Mai mult, pe modelul aplicat în alte state, focarul de la Suceava ar trebui închis și izolat, pentru a evita riscul ca medici sau pacienți din alte spitale să fie infectați cu COVID-19. Transferul către Maternitatea „Elena Doamna” a unei paciente aflate în travaliu, diagnosticată cu coronavirus, a creat panică în rândul personalului de aici, deși unitatea medicală fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgențe. Și la Spitalul „Sf. Spiridon”, un pacient adus de la Suceava s-a dovedit a fi purtător al virusului, fapt constatat după mutarea la Iași, ceea ce a impus intrarea în izolare a mai multor cadre medicale ieșene și suspendarea activității unei secții întregi”, scrie Maricel Popa.

În opinia acestuia, orașul Suceava ar trebui izolat în sistem circular, aria de securizare putând cuprinde, la nevoie, întregul județ.

„Ar trebui să ducem acolo specialiști din alte județe, dar și echipamente și medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienților în condiții optime. Poate și instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte județe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluție de luat în calcul. Ar fi un gest de responsabilitate care, pe de o parte, ar grăbi vindecarea celor infectați, iar pe alta, ar pune la adăpost, ar proteja populația din restul regiunii. Trebuie să învățăm din greșelile altora, din experiența celor care au trecut prin astfel de situații și să acționăm în consecință, adoptând cele mai bune soluții, atât pentru medici, cât și pentru pacienți și populație”, afirmă Popa.

În România erau confirmate până miercuri 906 de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). 17 oameni au murit, 7 dintre aceștia la Suceava.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: maricel popa coronavirus