x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Răsturnare de situație în ziua moțiunii. Opoziția mai are 233 de voturi. De care nu este sigură 100%

Răsturnare de situație în ziua moțiunii. Opoziția mai are 233 de voturi. De care nu este sigură 100%

de Ion Alexandru    |    10 Oct 2019   •   07:43
Răsturnare de situație în ziua moțiunii. Opoziția mai are 233 de voturi. De care nu este sigură 100%

Ziua care ar trebui să reseteze scena politică a sosit. Senatorii și deputații se întrunesc astăzi, începând cu ora 10.00, în Plenul reunit, pentru a vota moțiunea de cenzură inițiată de Partidul Național Liberal. În ultimele 24 de ore, toate fronturile implicate în această chestiune au negociat la sânge, iar Opoziția pare că se află, înaintea ședinței în care se hotărăște soarta Guvernului Dăncilă, pe muchie de cuțit. Dacă ieri PSD avea, conform calculelor “Jurnalul”, cu cinci voturi mai puține pentru a se menține la Palatul Victoria, astăzi, conform repoziționărilor de ultimă oră, Opoziția se declară sceptică inclusiv cu privire la cumularea celor 233 de voturi, minimum necesar pentru răsturnarea Executivului.

 

Semnalul că moțiunea de cenzură ar putea pica la vot l-au dat chiar liderul PNL, Ludovic Orban, dar și cel al USR, Dan Barna, chiar cu 24 de ore înainte de ședința de Plen. Președintele liberalilor a anunțat că numărul semnăturilor pro-moțiune este, în continuare, de 237, însă un parlamentar nu va vota. Este vorba despre un deputat USR despre care există informații certe că are o problemă de sănătate, pe care a ales să o trateze în străinătate. Iar Orban mai spune că, în privința altor doi semnatari ai moțiunii de cenzură ar avea dubii că ar și vota pentru căderea guvernului. Ceea ce, conform acestor calcule ale liderului partidului care a inițiat demersul de dărâmare a Guvernului PSD, înseamnă că moțiunea se bazează pe maximum 234 de voturi asumate. În condițiile în care, pentru a trece moțiunea, este nevoie de 233 de voturi.

 

Temerile lui Barna, confirmate de doi “dezertori”

Pe de altă parte, liderul USR, Dan Barna, a precizat că este sceptic că această moțiune de cenzură va trece, el lăsând să se înțeleagă că, din relativ scurta sa experiență politică în Parlament, și-a format o părere despre faptul că, în general, “una vorbim și alta se votează”.

Afirmațiile lui Barna par a se adeveri, deoarece, ieri, alți doi deputați PSD, care, săptămâna trecută, au părăsit partidul și i s-au alăturat lui Victor Ponta, au revenit în partid anunțând că nu vor vota moțiunea de cenzură. Este vorba despre deputații de Cluj Cornel Itu și Horia Nasra.

Recapitulând, din cele 237 de semnături pro-moțiune, au rămas în joc 236 de voturi, scăzând absența parlamentarului USR. Dar mai scădem un vot, respectiv al deputatului PSD Sebastian Bota, care a anunțat că nu-și mai susține semnătura acordată și că nu va vota pentru demiterea Guvernului Dăncilă. A fost un anunț asumat, care nu creează dubiile la care se referă Ludovic Orban. Fără votul lui Bota, Opoziția se mai bazează pe 235 de parlamentari. Însă, dacă luăm în calcul alte două voturi asupra cărora Orban a precizat că are dubii, rezultă fix 233 de voturi, exact cât este necesar, la limită, ca moțiunea să treacă.

 

Borza, “cioclul” moțiunii?

Asta pe hârtie, deoarece realitatea poate juca feste Opoziției chiar în momentul votului. Iar lucrurile devin și mai neclare, dacă facem un alt calcul. Anume, adunând câți reprezentanți din Parlament care, teoretic, doresc căderea guvernului ar avea Opoziția, rezultă 244 de aleși. Din care au semnat moțiunea doar 237, rezultând o diferență de șapte parlamentari. Ei bine, ieri, deputatul independent Remus Borza a anunțat că urmează să formeze un nou grup parlamentar în Camera Deputaților, deumit Forța Națională, la care vor adera 15 deputați. Toți aceștia vor susține Guvernul Dăncilă. Poate schimba asta soarta moțiunii? Evident, da. Pentru că, în Camera Deputaților, în afară de cei 133 de deputați PSD, există încă șapte parlamentari neafiliați, majoritatea provenind de la ALDE, care nu vor vota moțiunea. Cu 8 mai puțini decât cei care au anunțat că susțin guvernul. Rezultă, așadar, că Borza a reușit să regrupeze alți 8 parlamentari, care, teoretic, sunt scăzuți din numărul celor care vor vota, astăzi, moțiunea.

×