x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Răzgândacul Dan Barna, convins și a doua oară să-și dea voturile PNL

Răzgândacul Dan Barna, convins și a doua oară să-și dea voturile PNL

de Ion Alexandru    |    19 Noi 2019   •   10:37
Răzgândacul Dan Barna, convins și a doua oară să-și dea voturile PNL

După căderea guvernului Dăncilă, prin moțiune de cenzură, USR a fost cât pe ce să nu îi dea voturile în Parlament pentru instalarea Cabinetului Orban. Între timp, au fost publicate de Rise Project dezvăluirile cu privire la posibilele fraude cu fonduri europene în care a fost implicat Dan Barna, iar lucrurile s-au schimbat. USR a votat, dar nu a intrat la guvernare. După primul tur al alegerilor prezidențiale, când Dan Barna a ocupat doar locul al treilea, o parte dintre alegătorii lui acuza că dezvăluirile Rise Project ar fi fost „manevrate” de PNL, pentru a-l scoate din cursă. Și militau pentru un boicot la urne pentru ziua de 24 noiembrie. Ieri, Dan Barna a fost „răzgândit” din nou și a postat pe contul său de socializare un mesaj mobilizator pentru susținerea lui Klaus Iohannis.

 

Sute de comentarii la postările de pe paginile de Facebook ale lui Dan Barna, dar și ale altor lideri de opinie ai USR arată că, în ultimele zile, un curent puternic al susținătorilor acestei formațiuni politice opinează spre un boicot al turului al doilea al prezidențialelor, considerându-i vinovați pe Klaus Iohannis și PNL pentru scorul slab obținut de Barna în primul tur. Unii dintre acești susținători au precizat că vor vota chiar cu Viorica Dăncilă, pentru a administra o lecție politică liberalilor.

La sfârșitul săptămânii trecute, copreședintele Alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș, a ieșit public și a trasat direcția politică a celor două partide pentru turul al doilea, în sensul în care Dan Barna „se codea” să îndemne alegătorii săi să-i dea votul lui Klaus Iohannis. Până ieri, când, din motive neelucidate, Barna a simțit nevoia să o facă.

Astfel, liderul USR a postat, ieri dimineață, pe contul său de Facebook, un mesaj în care susține că boicotul de care se vorbește de o săptămână este „o minciună ordinară” marca PSD. „Cum luptăm cu fake news? Continuăm să repetăm adevărul! Particip la vot și votez actualul președinte. Îi îndemn pe simpatizanți și (pe – n.red.) susținători să facă la fel. Toate știrile despre boicot sunt încă o minciună ordinară din șirul de știri false marca PSD. Nimic mai mult”, scrie Dan Barna.

 

Prima „sucire”, după dezvăluirile Rise Project

 

Nu este pentru prima dată când Dan Barna se răzgândește în acest fel. După ce, la începutul acestei luni, USR a arătat că nu va vota pentru instalarea Cabinetului condus de Ludovic Orban dacă nu sunt îndeplinite de către liberali câteva condiții. Printre care schimbarea legii electorale, în vederea alegerii primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Apoi au apărut dezvăluirile publicate de Rise Project, dosarul in rem la DNA, și partidul lui Barna a votat în efectiv complet instalarea Guvernului.

De altfel, Dan Barna a fost amenințat direct, în luna iunie a acestui an, la scurt timp după ce a anunțat că USR va avea candidat propriu la alegerile prezidențiale. Rareș Bogdan a declarat, într-o intervenție televizată, că îi „este greu să creadă că un politician din Opoziție are curajul să declare că nu îl susține pe Klaus Iohannis. Domnul Barna este din Sibiu, ca și domnul Iohannis, și ar trebui să știe că președintele întelege repede și uită greu”.

 

 

×
Subiecte în articol: Dan Barna