x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România alege SUA și Israel: mutăm Ambasada la Ierusalim

România alege SUA și Israel: mutăm Ambasada la Ierusalim

de Ion Alexandru    |    25 Mar 2019   •   06:52
România alege SUA și Israel: mutăm Ambasada la Ierusalim
Sursa foto: gov.ro

Primul-ministru al României a precizat, ieri, în timpul unei vizite în Statele Unite că România, după ce va finaliza analiza şi în deplin conses, îşi va muta Ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunţul este unul atât de puternic, încât analiştii de politică externă estimează că gestul României ar putea fi urmat şi de alte state europene care nu sunt de acord cu decizia luată de un grup majoritar de influenţă de la nivelul Europei, de anul trecut, care s-a arătat împotrivă. Dăncilă a făcut aceste precizări, în ciuda faptului că, anul trecut, pentru o simplă vizită efectuată în Israel, a făcut obiectul unei plângeri penale depuse la DIICOT de liderul PNL, Ludovic Orban, pentru înaltă trădare.

 

“Preşedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu şi poporul român. Este un gest care a lansat la nivel internaţional un proces de reflecţie. Guvernul României a iniţiat, atunci, un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim”, a declarat, ieri, Viorica Dăncilă, în cadrul unei luări de cuvânt în faţa reprezentanţilor Comitetului de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC). “După finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă.

Anunţul ferm vine la un an după ce Statele Unite ale Americii, prin vocea preşedintelui Donald Trump, au decis să recunoască oficial Ierusalimul drept capitală administrativă a Israelului şi a făcut primul pas, prin mutarea Ambasadei de la Tel Aviv, îndemnând şi statele europene să urmeze exemplul. România, mai exact coaliţia aflată la guvernare, a achiesat acestui îndemn, Iniţial, Liviu Dragnea a afirmat, în cadrul unei emisiuni de la Antena 3, că Guvernul a adoptat un memorandum cu privire la începerea procedurilor privind mutarea ambasadei, iar, ulterior, Dragnea şi Viorica Dăncilă au efectuat o vizită în Israel. Ce a urmat, frizează absurdul. Preşedintele Klaus Iohannis s-a opus vehement, după care liderul PNL, Ludovic Orban, a formulat o plângere penală împotriva premierului şi împotriva liderului PSD, pentru înaltă trădare. Dosarul a fost, în cele din urmă, clasat de către DIICOT.

 

Bogdan Chireac: Şansa României este să fie alături de SUA şi Israel

Analistul de politică externă Bogdan Chireac a precizat, pentru “Jurnalul”, că anunţul făcut de Viorica Dăncilă reprezintă un gest de maxim curaj şi este “cea mai bună decizie pe care o putea lua România, prin alinierea cu poziţia partenerului său strategic, care este SUA. România, o ţară distrusă de războiul româno-român, decimată de lupta dintre statul oficial şi statul subteran, are o şansă imensă să fie alături de SUA şi de Israel. Ierusalim este capitala Israelului de 3.000 de ani”, a adăugat jurnalistul. Însă, acesta atrage atenţia că pot exista şi repercusiuni în urma acestor declaraţii. “Ne putem aştepta la o reacţie virulentă din partea statelor cu greutate din UE, în special din partea Germaniei. Nu este exclus să cunoaştem, în perioada imediat următoare, convulsii ca reacţie la anunţul făcut de Viorica Dăncilă. Însă, anunţul este făcut de premierul României din calitatea de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Uniunii Europene şi poate determina şi alte câteva state (patru sau cinci) – mă gândesc în primul rând la ţările baltice, şi nu numai, să urmeze exemplul României”, a conchis Bogdan Chireac.

 

Opoziţia Europei occidentale

Anul trecut, 22 de ţări din UE, printre care Germania, Franţa şi Marea Britanie, au votat o rezoluţie a ONU care condamna decizia preşedintelui SUA. România s-a abţinut, alături de alte cinci membre UE: Ungaria, Cehia, Polonia, Croaţia şi Letonia. Ungaria a mers mai departe şi a blocat proiectul unei rezoluţii oficiale a UE care ar fi urmat să exprime îngrijorările serioase ale blocului comunitar faţă de consecinţele gestului preşedintelui american.

Pe de altă parte, presa israeliană a dezvăluit faptul că Germania, prin cancelarul Angela Merkel, a făcut un lobby puternic pentru a bloca orice iniţiativă a statelor UE de a-şi muta ambasadele la Ierusalim. Jurnaliştii au prezentat o ştire potrivit căreia Klaus Iohannis a fost sunat personal de Merkel, aceasta din urmă cerându-i preşedintelui României să nu participe la acest demers.

 

Mesajul lui Dragnea pentru comunitatea evreiască din SUA

Mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim nu este singurul anunţ pe care l-a făcut Viorica Dăncilă, în Statele Unite. Aceasta a adăugat că “preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască din ţara mea şi din lume. Prima se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia română, atunci când au părăsit ţara lor, sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi recunoaştere a suferinţelor acestor eroi. În al treilea rând, avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiştilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, pentru a cunoaşte adevărul asupra trecutului lor, din perioada celor două Războaie Mondiale”, a declarat premierul României.

 

Eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului” – Vorica Dăncilă

 

Decizia a fost devoalată de premierul României, în timpul unui discurs ţinut în faţa reprezentanţilor Comitetului de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC)

 

×
Subiecte în articol: amabasada sua la ierusalim