x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR-PLUS: Testarea în masă în condiţiile distanţării sociale este un non-sens

USR-PLUS: Testarea în masă în condiţiile distanţării sociale este un non-sens

26 Mar 2020   •   14:28
USR-PLUS: Testarea în masă în condiţiile distanţării sociale este un non-sens

Alianţa USR PLUS consideră declaraţiile făcute de Victor Costache referitor la testarea bucureştenilor pentru coronavirus ca fiind populiste.

„Această declaraţie, întărită şi de Nelu Tătaru, secretar de stat şi noua propunere de ministru al Sănătăţii, este o ofensă adusă oricărei raţiuni medicale şi nu o strategie destinată controlului epidemiei. În România, din cauza acestei frenezii a măsurilor negândite, COVID-19 tinde să devină din ce în ce mai mult o infecţie nosocomială”, spun cei de la USR-PLUS.

Reprezentanții USR-PLUS susţin că testarea în masă în condiţiile distanţării sociale extinse este „un non-sens”.

„Măsurile de izolare tocmai de aceea au fost impuse - să scădem transmiterea virusului de la om la om. Nu avem în acest moment nici capacitatea logistică şi nici organizarea necesară implementării măsurii în timp util. Bunul-simţ epidemiologic ne îndeamnă să testăm periodic, zilnic chiar, câte un mic eşantion de cadre medicale din fiecare spital, pe lângă contactele involuntare ale pacienţilor diagnosticaţi prea târziu. Peste 15% dintre persoanele depistate pozitiv în România sunt cadre medicale”, mai spun reprezentanții USR-PLUS.

Potrivit acestora, trebuie testați toţi pacienţii cu suspiciune clinică de COVID-19, precum şi familiile personalului medical din spitale.

„Alianţa USR PLUS consideră că o strategie mult mai eficientă ar fi să testăm periodic inclusiv persoanele care pot fi vectori involuntari de infecţie – şoferi RATB, vatmani, farmacişti, persoanele care lucrează în magazinele alimentare - interfaţa cu persoanele vulnerabile în această perioadă", mai spun ei.

Victor Costache a demisionat joi de la Ministerul Sănătăţii. Premierul Ludovic Orban a anunţat că îl propune pe Nelu Tătaru pentru funcţia de ministru deplin.

Învestirea lui Tătaru ar urma să aibă loc în această după-amiază, potrivit surselor MEDIAFAX.

Mediafax

×