x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alertă! Un medicament antitusiv extrem de folosit a fost retras de pe piaţă! Siropul de tuse pentru copii este și el retras

Alertă! Un medicament antitusiv extrem de folosit a fost retras de pe piaţă! Siropul de tuse pentru copii este și el retras

12 Feb 2019   •   11:00
Alertă! Un medicament antitusiv extrem de folosit a fost retras de pe piaţă! Siropul de tuse pentru copii este și el retras

Un medicament antitusiv foarte folosit în România a fost retras de pe piață, după ce s-a descoperit că a provocat reacții adverse.

Eurespal - sirop de tuse pentru copii și comprimate pentru adulți - a fost scos de pe piață. Medicii susțin că administrarea de Eurespal la copii, dar și la adulți, poate provoca afecțiuni cardiace, anunță Antena 1

Agenţia Naţională pentru Medicamente din Franţa și producătorul medicamentului au decis, de comun acord, să suspende autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, medicament vândut în România sub numele de Eurespal și administrat în cazul afecțiunilor respairatorii, atât la copii cât și la adulți.

Autoritățile franceze au decis să retragă de pe piață medicamentul în toate formele sale: siropul de tuse, dar și pastilele de tuse care conțineau substanța activă fenspiridă.  

Producătorul a cerut medicilor să nu-l mai prescrie, iar cei care fac deja tratament cu Pneumorel, în România- Eurespal, trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere. 

Agenția franceză a medicamentului ANSM a fost anunțată de către producătorul Laboratoires Servier de decizia de retragere de pe piață a medicamentului ce conține substanța activă fenspiri- Pneumorel în Franța, Eurespal în România- din cauza noilor dovezi de creștere a riscului de aritmii cardiace prin alungirea QT. În România mai există și un alt preparat cu fenspirid  - Epistat.

“Acest medicament se prescrie în tratarea infecţiilor respiratorii acute, ca antiinflamator, antitusiv şi secretolitic, adică opreşte tusea şi secreţia de mucus. Iar în afecţiuni cronice, în cazul bronşitei cronice, bronhopatia cronică obstructivă, pentru ameliorarea tusei. Se prescrie inclusiv copiilor. Există alte preparate care să-l înlocuiască, de la siropuri din plante până la alte medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor amintite”, explică dr. Raluca Vodă, medic de familie.

Potrivit medicilor și farmaciștilor, producătorul Eurespal a cerut retragerea medicamentului și de pe piața din România. Cu toate acestea, nu s-a primit nicio notificare potrivit căreia substanța activă - fenspiridum - ar putea fi scoasă de pe piață. 

Eurespal, interzis în Europa. Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene, care vor investiga situaţia ca să formuleze un răspuns unitar pentru întregul continent. Cu toate acestea, Agenția Națională a Medicamentului din România, nu a emis până în acest moment, niciun comunicat despre scoaterea de pe piață a medicamentului Eurespal. 

×
Subiecte în articol: Eurespal