x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce alimente nu expiră niciodată

Ce alimente nu expiră niciodată

19 Feb 2019   •   20:10
Ce alimente nu expiră niciodată

Atunci când te duci la cumpărături, este indicat să ţii cont de termenul de valabalititate pentru a te feri de probleme de sănătate. Totuşi, trebuie să ştii că există alimente pe care, dacă le depozitezi corect, pot fi consumate ani întregi fără să îşi piardă proprietăţile şi valorile nutriţionale.

Când este ferit de razele soarelui, oţetul de mere îşi păstrează proprietățile și poți fi sigur că nu va expira niciodată. Şi mierea o poţi păstra fără grijă. Își poate schimba culoarea și se poate zaharisi, dar este bună pentru consum chiar și după sute de ani, atunci când este depozitată într-un recipient închis ermetic.

În catacombele egiptene s-au descoperit depozite de orez, care încă era bun pentru consum. Așadar, e clar că pentru orez nu există dată de expirare. Atenție, însă, păstrați-l departe de umezeală. La fel şi sarea, atunci când este ferită de umiditate, este „nemuritoare”.

Nici sosul de soia nu expiră. Dacă sticla în care este depozitat nu a fost deschisă niciodată, acesta este valabil la nesfârșit. În schimb, atunci când recipientul a fost deschis, sosul de soia are o valabilitate destul de scurtă. Când este ferită de dăunători, fasolea boabe nu are termen de valabilitate. E adevărat că se va fierbe mai greu și există posibilitatea să nu se înmoaie complet, dar valoarea nutrițională nu se schimbă, indiferent de timpul petrecut pe raftul cămării.

Zahărul şi băuturile spirtoase

La fel ca și mierea, zahărul alb are un conținut prea scăzut de apă pentru a permite dezvoltarea bacteriilor. Microorganismele care intră în contact cu acesta mor înainte să poată cauza probleme. Totodată, orice tip de băutură alcoolică distilată nu permite dezvoltarea bacteriilor. Astfel, poți consuma o sticlă de whisky, tequila, vodcă sau orice altă băutură spirtoasă pe care ai deschis-o acum 10 ani fără probleme, deși s-ar putea să observi că aroma sa s-a diminuat semnificativ. Siropul de arțar nu se strică niciodată dacă este congelat. Păstrează deci puțin sirop de arțar în congelator și îl poți folosi ori de câte ori ai o urgență delicioasă de clătite.

×