x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social COVID-19: dezinfectezi sau nu lăbuţele câinilor?

COVID-19: dezinfectezi sau nu lăbuţele câinilor?

02 Apr 2020   •   18:30
COVID-19: dezinfectezi sau nu lăbuţele câinilor?
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Companionii cu patru lăbuţe nu pot transmite în mod direct coronavirusul la om. Dar dacă animalul a intrat în contact cu o persoană bolnavă, virusul poate supravieţui pe blană. De aceea, câteva reguli de igienă trebuie respectate.

Blana unui animăluţ, fie el căţel sau pisică, e o suprafaţă la fel ca altele. Dacă patrupedul a fost mângâiat, spre exemplu, de o persoană bolnavă, virusul rămâne pe blană o perioadă – aşa cum rămâne pe mânerul uşii sau pe butoanele de la interfon. Câteva reguli simple de igienă previn orice problemă.

Spală-te pe mâini înainte şi după ce îl mângâi sau te joci cu căţelul. Regula e valabilă şi pentru pisici, mai ales dacă sunt din cele care umblă şi în afara casei.În niciun caz nu trebuie să pui mască animalelor de companie, asta le poate cauza dificultăţi respiratorii. Plimbă căţeii în limita permisă de lege, pe lângă casă, de trei ori pe zi, în ture scurte de 10-15 minute, iar când plimbarea e gata, spală-i pe lăbuţe. Atenţie! În niciun caz nu trebuie să dezinfectezi lăbuţele animalului cu spirt sau cu clor! Soluţiile dezinfectante deorice tip ard pielea căţelului şi îi pot afecta grav limba sau botul, mai ales că patrupedul îşi linge lăbuţele în mod constant. Clorul şi spirtul provoacă iritaţii ale mucoaselor nazale şi oculare.

Dezinfectarea lăbuţelor se face simplu, cu o cârpă curată, înmuiată într-o soluţie de apă şi săpun cu acţiune blândă (după care se clăteşte) sau într-o soluţie diluată de apă şi oţet. O altă cârpă înmuiată în apă şi oţet poate fi trecută peste corpul patrupedului.

×