x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Numărul infecţiilor nosocomiale s-au dublat

Numărul infecţiilor nosocomiale s-au dublat

de Monica Cosac    |    24 Mai 2019   •   12:03
Numărul infecţiilor nosocomiale s-au dublat
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Aproximativ 1.000 de infecții nosocomiale au fost raportate în primele 4 luni ale acestui an, ceea ce înseamnă că numărul acestor infecţii asociate asistenţei medicale aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Cifrele sunt, însă, departe de realitate în condiţiile în care doar 69 din cele 375 de spitale de stat din toată ţara au făcut astfel de raportări.

 

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate punctează şi faptul că a crescut gradul de recunoaştere şi raportare a infecțiilor nosocomiale. „Analiza IAAM făcută de ANMCS indică şi faptul că în aceeaşi perioadă a evaluării - 4 luni în 2018 vs 4 luni în 2019 - numărul spitalelor care au raportat evenimentele în cadrul aplicaţiei CaPeSaRo a crescut de la 50 de unităţi sanitare la 69, în toată ţara, informează instituţia. Concret, 635 infecții intraspitalicești au fost raportate în primele 4 luni din 2018, de către 50 de spitale, şi 1.092 de infecții intraspitalicești au fost raportate în primele 4 luni din 2019, de către 69 de spitale, potrivit datelor ANMCS.

Datele relevă că mai puțin de unul din cinci spitale de stat a raportat infecții nosocomiale, deşi acesta ar fi un prim pas în gestionarea lor corectă.

Cele mai multe infecții raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa și Stafilococul auriu meticilinorezistent. În raportări s-a evidențiat și o creștere cu 10% a detectării prezenței altor germeni care se dezvoltă în mediul spitalicesc.

„DSP îşi vor intensifica controalele”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, referindu-se la raportarea şi gestionarea infecţiilor intraspitaliceşti, că Direcţiile de Sănătate Publică îşi vor intensifica verificările în unităţile medicale, "acolo unde este nevoie".

 

„Trebuie să ne obişnuim că aceste infecţii există, trebuie raportate şi trebuie gestionate corespunzător. (...)Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) îşi vor intensifica controalele acolo unde este nevoie. Mai mult decât atât, lucrăm la acea strategie interministerială - pe care am legiferat-o anul trecut şi care este aproape finalizată - privind rezistenţa antimicrobiană”, a precizat Sorina Pintea, ieri, sbliniind importanţa raportării şi gestionării corespunzătoare a acestor infecţii.

 

2.274 infecţii au fost raportate la ANMCS, în 2018, de către 110 spitale din toată ţara

 

Teama de sancțiuni și dezinteresul par principalele două cauze pentru care infecțiile nosocomiale nu sunt raportate

×