x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social „Obligativitatea” trebuie să apară în legea vaccinării

„Obligativitatea” trebuie să apară în legea vaccinării

de Monica Cosac    |    19 Iun 2019   •   10:54
„Obligativitatea” trebuie să apară în legea vaccinării
Sursa foto: Dan Marinescu

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, ieri, în cadrul evenimentului Health Forum, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, că este pro vaccinare şi militează ca în textul legii vaccinării să apară cuvântul „obligativitate”. Fără acest cuvânt, „nu vom rezolva problema” şi nu se va atinge gradul de acoperire vaccinală recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizează demnitarul.

 

„Dacă nu o să avem în legea vaccinării cuvântul «obligativitate» - a informării, a vaccinării - rămâne să dezbatem; nu vom rezolva problema. Gradul de acoperire vaccinală optim este 95%, după cum spun experţii OMS. Foarte puţine ţări vor ajunge la acel grad, dar nici un grad de vaccinare ca şi în Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, de 1,2% - un singur vaccin făcut în luna martie, în condiţiile în care avem cinci cabinete de medici de familie”, a spus Sorina Pintea, ieri, la evenimentul Health Forum – Focus on prevention, organizat de Intact Media Group. 

Totodată, ministrul a anunţat că lucrează la un draft final privind prevenţia din legea Sănătăţii, care va cuprinde un capitol separat dedicat educaţiei pentru sănătate. „Acele campanii de pe vremuri, «Sanitarii pricepuţi», erau foarte bune, a subliniat Pintea.

„În ceea ce vom propune noi pentru legea prevenţiei, există capitol separat pentru educaţia pentru sănătate şi care porneşte de la mai multe premise: de la faptul că obezitatea la copii în România a căpătat proporţii îngrijorătoare - de la penultimul loc în Europa, am ajuns pe locul II în Europa, de la faptul că minimele măsuri de igienă nu sunt cunoscute la nivelul şcolilor”.

Sorina Pintea

600 de milioane de dolari pentru prevenţie

Autorităţile din România sunt pe cale să semneze un împrumut de circa 600 de milioane dolari pentru partea de medicină preventivă şi pentru medicii de familie, a afirmat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul  unui alt eveniment care a avut loc tot ieri. Teodorovici a ţinut să mai precizeze că nu partea de finanţare este problema, ci felul în care se organizează sistemul medical.

 

×
Subiecte în articol: sorina pintea vaccinare Legea vaccinării