x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reţea nouă de centre pentru sănătatea femeii

Reţea nouă de centre pentru sănătatea femeii

de Monica Cosac    |    20 Aug 2018   •   10:30
Reţea nouă de centre  pentru sănătatea femeii

România este codaşa Europei atât la depistarea celor mai frecvente cancere la femei, cât şi la tratament. În cazul cancerului de col uterin, spre exemplu, incidenţa a atins cote alarmante: este de trei ori mai mare faţă de media la nivelul Comunităţii Europene, iar la capitolul mortalitate suntem fruntaşi. Lipsa prevenţiei şi a screeningului sunt două dintre cauzele importante ale acestor statistici sumbre. În acest context, Primăria Capitalei vrea să facă o rețea metropolitană de centre pentru sănătatea femeii, specializate în depistarea precoce a cancerului de sân și al cancerului de col uterin.

 

Proiectul privind înfiinţarea Rețelei Metropolitane de centre pentru sănătatea femeii „Sfânta Agatha” se află pe ordinea de zi de joi, 23 august, a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Potrivit documentului postat pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), din reţea vor face parte: Clinica „Sfânta Agatha” - dedicată diagnosticului şi tratamentului afecţiunilor oncologice ale femeilor - şi încă patru centre medicale ambulatorii arondate celor patru spitale din subordinea Primăriei Capitalei care au servicii de obstetrică-ginecologie: Centrul Medical Sfânta Agatha - Prof. Dr. Panait Sîrbu, Centrul Medical Sfânta Agatha - Filantropia, Centrul Medical Sfânta Agatha - Dr. I. Cantacuzino și Centrul Medical Sfânta Agatha - Nicolae Malaxa.

Clinica va fi dotată, pe lângă cabinete de consultaţii (ginecologie, oncologie, psihologie, chirurgie şi chirurgie plastică), şi cu laborator de analize medicale şi compartiment de imagistică (radiologie, mamografie, CT şi ultrasonografie). 

„Pacientele pot efectua consultaţii decontate de casa de asigurări sau prin Programul Naţional de Screening”, se arată în raportul de specialitate. Se estimează că aproape jumătate (49%) din posibilele cancere de col uterin pot fi prevenite prin screening.

Dacă proiectul va fi votat de consilierii generali, primul pas în implementarea acestuia este ca Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) să identifice exact imobilele în care rețeaua metropolitană de centre pentru sănătatea femeii Sfânta Agatha își va desfășura activitatea.

„Prevenția primară prin vaccinare și depistarea precoce a leziunilor precanceroase prin programe de screening pot determina reducerea substanțială a incidenței și, secundar, a mortalității”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30%, în ultimele decenii, datorită programelor de screening şi de vaccinare împotriva virusului HPV.

×