x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sistemul informatic al Sănătăţii, înţepenit de 18 zile

Sistemul informatic al Sănătăţii, înţepenit de 18 zile

de Monica Cosac    |    19 Iul 2019   •   08:50
Sistemul informatic al Sănătăţii, înţepenit de 18 zile
Sursa foto: DIANA OROS

Premierul Viorica Dăncilă a cerut, ieri, ministrului Sănătăţii demiterea preşedintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Teohari Vulcănescu, şi a purtătorului de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici, după ce acesta din urmă a afirmat că „oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem (n.r. - informatic)”. Declaraţia cinică a lui Osmanivici a fost făcută în contextul în care sistemul informatic gestionat de CNAS este nefuncţional de trei săptămâni. Deşi sistemul medical este, practic, paralizat de acest blocaj, reprezentanţii CNAS nu au reuşit să „resusciteze” platforma informatică a asigurărilor de sănătate.

 

„Am văzut declaraţiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcţie. De aceea solicit ministrului Sănătăţii demiterea purtătorului de cuvânt şi al directorului CNAS. Nu vom accepta niciodată ca un funcţionar public, un om care deţine o anumită funcţie să aibă astfel de cuvinte pentru cetăţeni”, a declarat Viorica Dăncilă, la Drobeta-Turnu Severin.

De partea cealaltă, Ministerul Sănătăţii aşteaptă din partea conducerii CNAS un raport cu privire la problemele care au apărut la sistemul informatic al asigurărilor de sănătate, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Aceasta a spus că urmează să propună Secretariatului General al Guvernului înlocuirea conducerii CNAS.

Sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu funcţionează de 18 zile, iar medicii nu pot să efectueze niciun fel de operațiuni fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, deoarece riscă să achite contravaloarea lor din buzunar. Reprezentanţii pacienţilor reclamă că numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie.

Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, nu ia în calcul demisia. În schimb, spune că intenţionează să pună la dispoziţia premierului toate elementele cu privire la sistemul informatic al cardului de sănătate, astfel încât să poată fi luată „o decizie informată”.

„Nu am luat în calcul o demisie la acest moment. Nu consider că mă fac vinovat de nefuncţionalitatea platformei informatice şi sunt anumite lucruri care trebuie privite în ansamblu, de-a lungul timpului, de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie”, a spus Răzvan Vulcănescu, preşedinte CNAS

 

Osmanovici: „Am greşit”

Întrebat, miercuri seară, despre blocajul platformei informatice, purtătorul de cuvânt al CNAS a spus, printre altele, că „oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”. Ieri, a recunoscut însă că a avut o reacţie total nepotrivită și lipsită de empatie.

Am greșit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculația jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacționat într-un mod total nepotrivit și lipsit de empatie. (...) Se poate întâmpla să obosești și să greșești. Îmi pare rău”, a scris Daniel Osmanovici pe Facebook.

Reamintim că trei dintre foștii președinți ai CNAS (Lucian Duță, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu) sunt cercetați sau judecați pentru fapte de corupție săvârșite în legătură cu procesul de informatizare a sistemului gestionat de Casă.

×