x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un „popă” 5 în 1: teolog, profesor, salvator montan, scriitor şi cântăreţ

Un „popă” 5 în 1: teolog, profesor, salvator montan, scriitor şi cântăreţ

de Mariana Zaharia    |    18 Oct 2019   •   10:33
Un „popă” 5 în 1: teolog, profesor, salvator montan, scriitor şi cântăreţ

În zilele în care nu salvează vieți, un salvamontist argeșean încearcă să păstreze tradițiile românești și să îi învețe pe copii folclor vechi. Pasionat de muzică și chiar interpret de folk şi melodii populare, Valentin Retevoi, la bază absolvent de Teologie, ține concerte de Crăciun alături de un alt salvator, Ducu Gherghiescu. Și pentru că este profesor al Seminarului Teologic din Argeș, mulți elevi vor să îi calce pe urme.

Valentin Retevoi a ajuns salvamontist ghidat de directorul unui cor din Curtea de Argeș care i-a făcut cunoștiință că șeful formației locale, Sorin Cărtuță, în 1994. Tocmai absolvise studiile și începuse să predea religia în oraș, dar spune că a iubit muntele dintodeauna. Cel mai mult l-a ajutat, însă, talentul la schi, dovedit în timpul facultății, când participa la concursuri naționale între universități și era atracția tututor.

„La unul dintre concursurile universitare, când stăteam la ședința tehnică, am auzit din spate vocea unui adversar de competiție: «Băăăă, ăia de la Sibiu au un popă schior!». Am râs în hohote și, deși nu sunt preot, mă prezint: «Eu sunt popa schior!». Din primul meu salariu de profesor mi-am cumpărat o pereche de schiuri de care eram foarte mândru”, povestește salvatorul în cartea pe care a scris-o despre viața lui și care se numește „Muntele Rai și Iad”.

Ai zice că salvatorii sunt oameni duri, dar e de ajuns să asculți un concert al lui Valentin Retevoi ca să te convingi că lucrurile nu stau deloc așa. Spune că încearcă, pe cât posibil, să le transmită elevilor lui plăcerea folclorului vechi chiar dacă interpretarea este grea. Merge pe principiul că dacă ceva îți place, nu este greu.

„Concertele le facem în mod constant, concert de toamnă, de Crăciun, am cântat chiar și într-o biserică și vine și colegul meu, Ducu Gheorghiescu. Am făcut și o orchestră formată dintr-un profesor, adică eu, și doi elevi. Şi avem și un cor format din 40 de elevi care interpretează muzică corală”, povestește Valentin Retevoi.

 

 

×