x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Clipe de coşmar în centrul şi sudul ţării, din cauza inundaţiilor. Hidrologii au prelungit în această dimineaţă codul roşu

Clipe de coşmar în centrul şi sudul ţării, din cauza inundaţiilor. Hidrologii au prelungit în această dimineaţă codul roşu

14 Mar 2018   •   10:53
Clipe de coşmar în centrul şi sudul ţării, din cauza inundaţiilor. Hidrologii au prelungit în această dimineaţă codul roşu

Ploile şi topirea zăpezii au făcut prăpăd în centrul şi sudul ţării, iar hidrologii au prelungit, în această dimineaţă, avertiarea cod roşu de inundaţii.

Sute de gospodării au fost inundate în Harghita, Braşov şi Teleorman. Elevii nu merg la scoală în unele localităţi afectate, pompierii intervinind de urgenţă pentru a scoate apa din curţile şi casele oamenilor. Iar autorităţile sunt în continuare în alertă, după ce hidrologii au prelungit avertizarea cod roşu de inundaţii până miercuri la ora 12.00, pentru mai multe bazine hidrologice din țară.Astfel, potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râul Buzău aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu, judeţele Braşov, Covasna, Buzău.

Este în vigoare și un cod galben, valabil miercuri, 14 martie, până la ora 22.00.

Zeci de localităţi afectate de inundaţii

71 de localităţi din Bucureşti şi din 15 judeţe - Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova, Olt, Teleorman şi Vaslui - au fost afectate de inundaţii, potrivit MAI. 

La nivel naţional, au fost afectate 53 de case, 85 de anexe gospodăreşti, 639 fântâni, 5 poduri, 34 de beciuri, două drumuri naţionale şi cinci drumuri judeţene.

În localitatea Homorod (Braşov) au fost evacuate preventiv 6 persoane în locuinţele cărora intrase apa, dar acestea au revenit la domiciliu după ce starea de pericol a trecut.

Potrivit MAI, peste 3.000 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice care intervin în sprijinul populaţiei.

Din cauza inundaţiilor, traficul rutier este blocat pe DN13C, Vânători-Cristuru Secuiesc, în judeţul Mureş, circulaţia fiind deviată de la intersecţia DN13C cu DN13A pe ruta DN13A Lupeni – Bălăuşeni – DN13 Bălăuşeni – Sighişoara. De asemenea, este blocat traficul şi în judeţul Covasna, pe Drumul Naţional 10, care face legătura între Buzău şi Braşov.  

Circulaţia este deviată pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău-Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.http://www.observator.tv

×
Subiecte în articol: cod rosu inundatii