x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei

de Diana Scarlat    |    30 Iun 2020   •   10:51
Cetățile care spun istoria Dobrogei

Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă aceeași priveliște magnifică Lacul Razelm, întindere de ape ce unește zona continentală a Dobrogei cu Marea Neagră. Foarte aproape, veghează deasupra întinderilor de ape cetatea medievală Enisala, iar lacul Razelm, cel mai mare din România, poate fi traversat de la Jurilovca, spre Gura Portiței, acolo unde apele continentului se varsă în Marea Neagră.

 

 

Enisala este cetatea care s-a-ndepărtat de țărmul mării, singura fortăreaţă medievală rămasă în picioare în Dobrogea. Cetatea Enisala se afla pe țărmul Mării Negre în secolele XIII-XIV, când a fost întemeiată de negustorii genovezi din Imperiul Bizantin. Aceștia deţineau la acea vreme monopolul navigaţiei la Marea Neagră, iar fortăreaţa avea rol de supraveghere a drumurilor de apă şi de uscat. Actualul lac Razelm (Razim) era, în perioada medievală, un golf al Mării Negre, însă topografia s-a modificat, mai ales în urma intervenției omului, în secolul trecut. Cetatea se află la 2 kilometri distanță față de satul Enisala, din judeţul Tulcea, în apropierea localității Babadag. De sus, de unde cetatea veghează și astăzi deasupra Dobrogei, se văd ambele lacuri, Razelm şi Babadag, astfel încât privitorului i se oferă o imagine unică, vânată de fotografii profesioniști sau amatori.

 

Prima colonie greacă

 

Foarte puțin cunoscută turiștilor este Cetatea Argamum, situată în apropiere de Jurilovca, la Capul Doloșman. Din punct de vedere etimologic, denumirea corectă este cea folosită de oamenii locului, numele provenind din limba turcă. Cetatea Argamum ar putea fi – conform arheologilor – prima colonie grecească nu doar de pe teritoriul țării noastre, ci din bazinul Mării Negre, de care nevigatorilor le era frică. „Pontus Euxinus era, initial, Pontus Axeinos, adică „marea înspăimântătoare, neprietenoasă”, nu „marea prietenoasă”, așa cum „Capul Bunei Speranțe” s-a numit, inițial, „Capul Furtunilor”. După un vechi obicei marinăresc, i-au schimbat numele, în speranța că se va schimba și norocul.

 

Dovezile arheologice vorbesc

 

”Cel mai important argument pentru a atesta ideea că Argamum a fost prima cetate a grecilor în Marea Neagră este mormântul antic grec de incinerație, unic în bazinul Mării Negre. În jurul lui s-a creat un cult al eroului, care a durat în circa 400 de ani. Concluziile arheologilor arată că este vorba chiar despre mormântul întemeietorului acestei prime colonii, ce datează din a doua jumătate a secolului al VII-lea înainte de Hristos. Aici era un golf al Mării Negre, numit Halmyris, de la apa salmastră, foarte puțin sărată. Ruta de navigație era chiar prin dreptul cetății Argamum”, explică Ștefan Constantin, ghid de turism din Tulcea.

 

 

Atracții turistice ale Dobrogei pot fi descoperite acum de românii care și-au programat vacanțele în țară.

×