x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași

de Diana Scarlat    |    02 Iun 2020   •   10:40
Drumeții, rafting și plutași

Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți oaspeți. În astfel de spații de cazare sunt respectate și restricțiile impuse pentru masă, fiind mult mai ușor de organizat decât la restaurantele marilor hoteluri, așa cum, de altfel, se întâmpla și înainte. Iar de la pensiuni se poate merge în excursii minunate, fie în drumeții în natură, fie pentru a vizita bisericile și mănăstirile care au făcut celebră regiunea istorică.

 

 

 

Vatra Dornei este una dintre cele mai vechi localități turistice montane, care ar putea fi redescoperită în această perioadă, tocmai pentru că oferă din start posibilitatea distanțării față de ceilalți. La fel este și următoarea localitate bucovineană, pe drumul spre Suceava, Câmpulung Moldovenesc. Un orășel așezat la poalele muntelui, străbătut de râul Moldova și vegheat de păduri de brad. Chiar dacă face parte, din punct de vedere administrativ, din mediul urban, tradițiile strămoșești s-au păstrat aici la fel ca în toate satele Bucovinei. Arhitectura zonei amintește și astăzi de influența Imperiului Austro-Ungar, iar gospodăriile au aici ceva impunător, o ordine aparte, în afară de dimensiunile extinse și decorațiunile geometrice specifice zonei. Iar de aici, Rarăul cheamă la drumeție și la aventură. Drumul spre Pietrele Doamnei pleacă din Câmpulung și străbate pădurea de brazi. Pentru cei care sunt amatori de drumeții montane, Rarăul e fascinant, în orice zi a aului. Rezervaţia Naturală Pietrele Doamnei-Rarău, arie protejată, fascinează atît prin frumusețea naturală a muntelui, cât și prin legendele născute aici. Cea mai cunoscută legendă aminteşte de domniţa Elena, soţia lui Petru Rareş, domnitorul care a dat denumirea muntelui Rarău.

 

Turism culinar și obiceiuri autentice

 

Zona Câmpulung Moldovenesc a reînceput să se dezvolte, în ultimii ani, după ce s-au făcut mai multe investiții, inclusiv private, în noi pensiuni sau în renovarea cabanelor și hotelurilor din această zonă. Cele două localități din Bucovina, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, s-au modernizat și au potențial maxim pentru a renaște, după mai mulți ani. Chiar și fără investiții, zona Bucovinei a atras întotdeauna turiști, datorită ofertei culturale și culinare imbatabile. Tradițiile sunt păstrate cu sfințenie în această regiune, iar iubitorii obiceiurilor bucovinene au preferat-o, în orice sezon, vizitatorii fiind de neoprit. Fie că au ales un hotel sau o pensiune agroturistică, vizitatorii au continuat să meargă în Bucovina, mai ales pentru a petrece sărbătorile de iarnă, când fiecare gospodar încearcă să arate tot ce are mai bun, de la mesele copioase, până la plimbările în căruțe trase de cai sau cu pluta, pe Bistrița.

 

Cultură și aventură, în zone de basm

 

În Bucovina se face, de mulți ani, și turism de aventură. Iulie și august sunt lunile ideale pentru a face rafting sau chiar pentru a merge cu pluta din bușteni pe râul Bistrița. La Ciocănești, pe Bistrița Aurie, plutașii bătrâni din comună duc mai departe tradiția seculară. Comuna Ciocănești se află ăn vestul Bucovinei, la doar 22 de kilometri de stațiunea turistică Vatra Dornei. Este un adevărat muzeu în aer liber, iubit de turiștii români și străini. Casele pictate, lemnele pentru iarnă, așezate cu minuțiozitate, iarba de un verde ireal, colinele care completează decorul în toate direcțiile și caii cu ciucuri mari, roșii, oferă imaginea atemporală a unui paradis terestru. Pe raul care străbate localitatea așteaptă întotdeauna câteva plute, pentru că aici oamenii au păstrat nealterate toate tradițiile strămoșești. La loc de cinste este păstrăvul. Râul Bistrița este renumit pentru păstrăvii săi, care fac parte din tradiția culinară a zonei. Cel mai căutat este păstrăvul afumat, în cuib de brad, iar o rețetă specifică zonei este păstrăvul cu smântână, rețete care au făcut celebră aceaastă regiune. Festivalul Pastravului, organizat la Ciocanesti la începutul lunii august, mai mulți ani la rând, a atras mii de pasionați de rețete tradiționale.

 

 

Turismul în Bucovina a fost destinat întotdeauna grupurilor restrânse, iar acum reprezintă un avantaj. Cele mai multe sporturi și activități în aer liber se pot face cu respectarea numărului maxim de persoane într-un grup și cu distanțarea necesară, în această perioadă de restricții. 

×
Subiecte în articol: drumeti