x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița

Istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița

20 Iul 2018   •   10:11

Aşezată într-o splendidă grădină, Mănăstirea din Topliţa a cunoscut, de la începuturile ei şi până în zilele noastre o amplă şi permamentă dezvoltare. 

Gândul întemeierii acestei mănăstiri a luat naştere în anul 1911, pe când Patriarhul Miron Cristea, era episcop de Caransebeş. În anul 1910, frumoasa bisericuţă de lemn construiă în anul 1847, a fost adusă din comuna vecină Stânceni, (sat vestit pentru meşterii în prelucrarea lemnului) până la Topilţa.

În ziua Sfântului Prooroc Ilie (20 iulie 1928), Patriarhul Miron Cristea a adresat episcopului Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului şi Clujului, pe teritoriul cărei Eparhii se găsea atunci localitatea Topliţa, o scrisoare, care cuprindea toate relaţiile şi datele privitoare la viitorul aşezămănt.

Citește și Pelerinaj la Mănăstirea Lainici

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Deşi relativ modestă ca dimensiuni (lungimea este de 14 m, iar lăţimea de 5 m), biserica se impune totuşi ca o construcţie de o deosebită frumuseţe arhitecturală. Ea îmbină armonios moştenirea străbună - forma poligonală a pronaosului, întâlnită atât în Transilvania, cât şi în Moldova - cu noutăţile constructive ale meşterilor moldoveni din secolul al XVIII-lea.

.............

Află mai mult despre istoria „facerii” Mănăstirii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie din Toplița

×