x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Locuri inedite pentru vacanța în România. Recomandări de la specialiști

Locuri inedite pentru vacanța în România. Recomandări de la specialiști

de Maria Coman    |    21 Mai 2020   •   10:51
Locuri inedite pentru vacanța în România. Recomandări de la specialiști

Vara care începe în curând va fi, cu siguranță, una diferită. Puțin probabil să putem pleca în vacanțe în străinătate și chiar dacă o vom putea face, va fi mult mai complicat decât de obicei, din cauza regulilor adoptate de fiecare țară în parte. Nici în România nu știm exact cum se vor desfășura lucrurile, așa că iată câteva idei pentru o vacanță diferită de cele cu care ne-am obșinuit.

 

”Cred că românii vor călători mai mult în țară sau în țările din apropiere, Grecia, Bulgaria sau Croația, cu mașina. Turcia încă rămâne problematică, nu știm încă prea multe despre ce se va întâmpla în această vară acolo. Va exista o oarecare reticență față de zborul cu avionul și față de aeroporturi sau alte zone aglomerate, cu flux mare de oameni. Așa că, după părerea mea, românii vor căuta să petreacă mai mult timp în natură, după cele două luni de izolare. Locuri mai puțin aglomerate, dar deosebite”, spune Răzvan Pascu, consultant în turism.

Pentru vara aceasta, el recomandă satele săsești din Transilvania, Viscri sau Criț, dar și Mălâncrav, un loc mai puțin turistic, dar la fel de frumos. Tinutul Conacelor din Covasna și zona Sibiului. “Optați pentru cazare în case tradiționale sau răsfățați-vă cu experiența înnoptării în conace. Anul acesta nu faceți rabat la calitate, chiar dacă va costa puțin mai mult cazarea, alegeți hoteluri de 4 sau 5 stele, ca să nu riscați prea mult în ceea ce privește curățenia sau dezinfectarea”, explică Răzvan Pascu.

 

Apă, soare... Gura Portiței

Nimeni nu știe care vor fi condițiile pe Litoral, deocamdată. Deciziile vor fi anunțate, probabil, în perioada următoare, dar cu siguranță sezonul va fi mai scurt, iar locurile ceva mai puține, pentru că pe plaje vor trebui îndeplinite anumite condiții. Așa că pentru doritorii de apă și soare, e nevoie de alternative.

”Sugerez să mergeți câteva zile și în Deltă, nu atât pentru natura de-a dreptul spectaculoasă, cât și pentru gastronomia fantastică. Dacă sunteți amatori de pește, nu puteți rata mâncarea din Delta Dunării. Faceți o excursie cu barca și pe canalele mai retrase, pentru a observa flora și fauna. Odată ajunși în zonă, recomand și plajele sălbatice de la Sfântul Gheorghe și Gura Portiței, unde se întâlnesc Delta și Marea Neagră”, spune Pascu.

 

O destinație recomandată de National Geographic

În zona Satu Mare - Maramureș se pot face excursii cu Mocănița, pe Valea Vaserului, vizite la Cimitirul Vesel de la Săpânța, acel cimitir unic datorită crucilor sale colorate, cu scene din viața celor înmormântați acolo și cu textele pline de umor care le descriu existența.

Mai putem vizita Cascada Cailor, cea mai mare din România, care se află în apropiere de Borșa, în Munții Rodnei. Cascada este la o altitudine de 1.300 de metri, iar căderea de apă are 90 de metri. Tot în zonă este și satul Breb, localitate emblematică pentru Maramureș, cu locuințe din lemn, o biserică unică din secolul al XVI lea și cei mai cunoscuți meșteri din țară. Și aici, cazarea se poate face în căsuțe tradiționale. Satul Breb este cunoscut și ca Valea Castorilor și este unul dintre cele șapte sate de pe Drumul Verde, un drum de 88 de kilometri care poate fi făcut doar cu căruța, cu bicicleta sau pe jos. Traseul a fost inaugurat în urmă cu 15 ani și străbate Munţii Gutâi, bogați în atracţii naturale şi culturale de o deosebită frumuseţe. Din cei 88 km, 48 km reprezintă trasee montane omologate. De altfel, zona Maramureșului a fost recomandată de către National Geographic Traveler, în 2015, în Top 20 Destinații de vizitat.

 

 

Boutique-hotelurile de la Horezu

„Recomand și zona Neamțului, și satele din jurul Clujului. Desigur, dacă aveți mai mult timp pentru plimbări prin România recomand cu drag și culele oltenești din zona Horezu, transformate în boutique-hoteluri, dar și zona Bucovinei, pentru oamenii minunați și pentru mâncarea extraordinar de bună”, spune Răzvan Pascu. Pe lângă ceramica de Horezu, aflată în patrimoniul UNESCO, peisajele din zonă sunt unele cu adevărat spectaculoase și puțin exploatate turistic. Cheile Oltețului, Peștera Polovragi, salina, mănăstirile din zonă, toate sunt obiective de marcat anul acesta.

O altă zonă puțin explorată este cea a Dunării în partea ei de intrare în România, la Cazane, unde străbate cea mai îngustă și mai spectaculoasă zonă a defileului său. Și acolo s-au construit pensiuni și hoteluri extrem de atractive, care pot înlocui cu succes vacanțele aglomerate, cel puțin anul acesta.

 

Anul acesta, pentru vacanța de vară, urmăriți locurile de cazare și de vacanță care comunică public ce măsuri de igienă și siguranță iau și cum se adaptează condițiilor pe care le anunță autoritățile. Nu este o perioadă bună pentru improvizații, așa că și noi, ca și clienți, va trebui să fim mai atenți.

 

 Weekendurile pe Valea Prahovei vor fi, probabil, înlocuite cu zone mai puțin umblate, unde nu este la fel de aglomerat și unde se va putea păstra în mod natural distanțarea socială. Aici putem vorbi despre regiuni cum ar fi Transilvania, Delta Dunării sau Maramureș. Pentru bucureșteni, până să ajungă la stațiunile de obicei foarte aglomerate, există alternativa dealurilor vinicole din zona Urlați, unde au apărut și locuri de cazare și de petrecere a timpului liber.

×