x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 4 reguli sănătoase de urmat în dormitor

4 reguli sănătoase de urmat în dormitor

17 Aug 2018   •   00:07
4 reguli sănătoase de urmat în dormitor

Dacă vrei nu doar un somn liniștit, ci și un corp puternic, de afectat de o serie întreagă de boli, atunci e bine să ții seama de aceste 4 reguli sănătoase de urmat în dormitor, recomandate de dr. Lisa Ackerley (Marea Britanie), specialist în igienă. 

Specialistul britanic susține că unul dintre motivele care favorizează apariția și menținerea diferitelor boli îl reprezintă... lenjeria de pat nespălată la timp. Faptul că petrecem în medie o treime din viață în așternuturi, dormind sau doar lenevind, face ca patul nostru să devină, practic, un „teren fertil de repoducere a bacteriilor”. Chiar și cei care își spală cu o ritmicitate cât de cât firească cearșafurile și fața de pernă, nu sunt feriți de boli. Darămite cei care amână acest act simplu de igienă cu săptămânile!

4 reguli sănătoase de urmat în dormitor #1 Nu-ți aduce biroul sau sufrageria în camera de culcare!

Din varii motive - de la lipsa spațiului la comoditate (chiar, lene!) - patul omului din ziua de azi nu mai este doar locul unde el doarme. Își aduce cu el în pat laptopul (transformându-l în birou). Pune tot mai des de un „picnic în dormitor”, așternând un simplu șervet peste cearșafuri și mâncând în mijlocul patului. Ca să nu mai vorbim de cei care-și primesc în pat câinele sau pisica! Pare să fie interesant și comod, dar de fapt este extrem de periculos. Salteaua și așternutul ei sunt oricum gazdă pentru acarieni, ciuperci și bacterii - nu faceți decât să îmbogățiți tipul și cantitatea lor. Iar asta nu e chiar genul de bogăție de care aveți nevoie.

Expertizele medico-legale. Legislaţia specifică

Malpraxis medical de la A la Z cu Avocat Camelia Iusco

Reconstrucția mamară cu implant, operație gratuită decontată de stat

4 reguli sănătoase de urmat în dormitor #2 Scuturați și aspirați zilnic salteaua, perna, așternuturile

Haideți să ne amintim ce se întâmpla pe vremuri, dimineața, când eram în vacanță la bunici! După ce ne spălam pe ochi și spuneam rugăciunea, primul lucru - înainte chiar de micul dejun - era să aerisim camera și așternuturile. Cearșafuri, perne, pături și plăpumi erau scoase pe prispă, scuturate bine - bătute, chiar, cu palmele - și atârnate pe culme (sârmă), ca să se aerisească. Aerul și soarele funcționau ca factori de igienizare zilnică a lenjeriei de pat. Dacă nu avem o casă cu curte, măcar să aerisim bine camera, în fiecare dimineață, și tot în fiecare dimineață să aspirăm așternuturile. Într-o vreme, părinții noștri, oameni de la țară veniți la oraș, obișnuiau să scoată așternuturile la aerisit peste pervazul ferestrei - nu e o idee bună, căci pervazul însuși e plin de praf și de alte pericole. Dar puteți folosi cu succes sârma de întins rufe din balcon!

4 reguli sănătoase de urmat în dormitor #3 Spală lenjeria de pat la minim 60 ° C

Micozele (infecțiile cu ciuperci), virușii și acarienii pot să se dezvolte în paturi murdare și să provoace probleme de sănătate, dacă nu sunt controlate. Deci, ce puteți face pentru a menține germenii la minim? Dr Ackerley recomandă să duceți pernele, păturile și plăpumile la spălătorie pentru a fi curățate în mod regulat. Cât despre lenjeria de pat, ea trebuie spălată cel puțin o dată pe săptămână, la minim 60 ° C.

4 reguli sănătoase de urmat în dormitor #4 Schimbă-ți pijamaua măcar la 3 zile o dată

În fine, ultima regulă este: schimbă pijamaua sau cămașa de noapte măcar o dată la trei zile. Nu este suficient să faci un duș înainte de culcare - este însă obligatoriu - dar și hainele cu care intri în pat trebuie să fie curate. Cel puțin o dată la 3 zile trebuie să le schimbi. Îmbrăcămintea pentru dormit trebuie să fie dedicată pentru asta - nu te culci în hainele în care stai în casă toată ziua. Iar dacă ai probleme de sănătate sau transpiri abundent, schimb-o zilnic sau chiar de 2-3 ori pe noapte. E o chestiune de confort și de igienă.

×