×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Istorie cu aromă de cafea: cum s-a inventat “solubila” în anii Marii Crize

Autor: SEBASTIAN S. EDUARD
09 Apr 2013
1928. Apar primele semne care vor conduce foarte curând la tragediile Marii Crize. Wall Street se pregăteşte să dea în clocot. Economiile populaţiei vor dispărea ca prin farmec. Brockerii se vor arunca de la ferestre. Bogaţii se vor trezii peste noapte faliţi...

Louis Dapples, preşedintele Nestlé de la momentul respectiv, primeşte o provocare interesantă din partea fostului angajator, Banque Francaise et Italienne pour l’Amérique du Sud. După căderea bursei de pe Wall Street şi colapsul preţurilor cafelei, banca deţinea în portofoliu cantităţi foarte mari de stocuri de cafea în depozitele din Brazilia. Provocarea lansată către Nestlé a fost aceea de a transforma aceste stocuri în “cuburi de cafea solubilă” care să poată fi comercializate.

Descoperiri

Chimistul Max Morgenthaler s-a alăturat companiei Nestlé pentru a ajuta echipa de cercetătorii în gasirea unei soluţii.

După trei ani de cercetări, a avut loc prima descoperire: produsul café au lait – un amestec de cafea, zahăr şi lapte – transformat în pudră, îşi păstra aroma mai mult timp. Dar această pudră nu se dizolva uşor, iar conservarea laptelui şi a zahărului reprezentau adevărate provocări pentru producţie.

În cei trei ani de cercetări amănunţite, Max Morgenthaler a descoperit faptul că aroma se păstra mai bine în cazul cafelei cu lapte şi zahăr, decât în cazul produsului neîndulcit. De asemenea, acesta a descoperit că aroma de cafea se conserva mai bine în urma expunerii la temperaturi şi presiuni mari. Astfel, Max Morgenthaler a ajuns la concluzia că secretul conservării aromei de cafea stă în crearea unui sortiment solubil cu suficienţi carbohidraţi care să confere savoare. Această nouă direcţie a fost una diferită de conceptul iniţial.

Un an mai târziu, specialiştii Nestlé au folosit o tehnică specifică de a produce această pudră. Soluţia a fost prezentată în faţa boardului executiv Nestlé şi a directorilor tehnici, care au putut testa primele mostre de cafea solubilă.

Popularitate

Doi ani mai târziu, pe 1 aprilie 1938, cafeaua solubilă Nescafe a fost lansată în Elveţia. Acelaşi sortiment a fost lansat în Marea Britanie două luni mai târziu şi în Statele Unite în 1939. În 1940, prima cafea solubilă  - Nescafe - era deja disponibilă în 30 de ţări. 

Istoria primei cafele solubile continuă şi pe durata celui de-al doilea Război Mondial. Produsul a ajuns atât de popular încât numai Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii au consumat, împreună,  mai mult de 3 sferturi din producţia globală de cafea Nescafe.

Termenul de valabilitate mai extins decât cel al cafelei măcinate a susţinut creşterea popularităţii cafelei solubile şi a dublat volumul vânzărilor.

De atunci au trecut 75 de ani. “Fix” 75 de ani pentru că în aceste zile Nescafe aniversează 75 de ani de la naştere. Istorie cu aromă de cafea...

Ultima oră
Alte titluri din: Culinar
Supa de măcriș cu afumătură (rețetă ardelenească) Supa de măcriș cu afumătură (rețetă ardelenească)
Reţeta zilei: Pui Shanghai Reţeta zilei: Pui Shanghai
Mai multe titluri din: Culinar
Antena3.ro „Am 19 ani și sunt o femeie întreținută. M-am cuplat cu un bărbat mai în vârstă, dar recent am aflat ce secret cumplit îmi ascundea. Nu știu ce să fac”
Libertatea.ro Misterul cadavrelor de la fabrica din Bucureşti. Paznicii, filmaţi înainte să moară
A1.ro Situație REVOLTĂTOARE într-un liceu: o profesoară îi trimitea poze NUD și mesaje cu conținut SEXUAL unui elev
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?
Observator.ro Horoscop 18 iulie 2018. Bani, dragoste furată și un secret șocant