×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Prăjitură cu brânză de vaci (rețetă pentru Săptămâna Albă)

12 Feb 2018

Suntem în prima zi din Săptămâna Albă, cea care precede Postul cel Mare al Paștilor, și o serie de cutume, inclusiv alimentare, se cuvine să fie respectate. Azi e dezlegare la lapte, ouă și brânză. Deci vom găti cu aceste ingrediente.

Pentru că Februarie are cel mai mic număr de zile, 28 sau 29, se spune că este cel mai mic dintre copiii Anului. Povestea populară are un farmec aparte, căci prin simplitatea ei încearcă să explice pe înţelesul tuturor de ce este atât de schimbătoare vremea în ultima lună a iernii.

Aşadar, Anul (un bătrân ajuns la o vârstă venerabilă) avea 12 fii şi o vie drept singura lor avere. După ce via a fost culeasă şi vinul aşezat la păstrare în butoaie, feciorii au găsit de cuviinţă a-şi împărţi vinul între ei. Aşa se face că au trasat linii pe butoi, iar fiecare dintre ei şi-a pus canaua în partea lui. Prima lună a anului, Ianuarie, şi-a aşezat canaua sus de tot, aşa cum i se cuvine unui frate mai mare să fie mereu primul, iar lui Februarie, cel mai mic dintre toţi, i-a revenit ultima parte a butoiului, cea de jos. Cum fiecare trebuia să-şi drămuiască după propria pricepere cantitatea de vin, cei mai mari s-au hotărât să arate că sunt mai gospodari şi au lăsat partea lor să capete o aromă mai puternică. Februarie însă, mai fără minte, a tot băut în fiecare zi vin, fiind vesel şi fără griji. Când a venit şi rândul lui Ianuarie să bea vin, nu a mai curs nici o picătură din partea lui. La fel au păţit şi celelalte luni. Cum numai Februarie avea vin din belşug, fraţii mai mari s-au supărat foarte tare şi au vrut să-l înveţe minte. De atunci şi până în zilele noastre, Februarie plânge amarnic când este alergat de fraţii lui şi râde atunci când este lăsat în pace ca să guste în tihnă din vinul din butoi. Precum este Februarie aşa este şi vremea: când este frig de îngheaţă pietrele, când este cald şi frumos ca într-o zi de primăvară. Se pare că astfel ar fi grăit Februarie către fratele său Ianuarie: “Dacă nu mi-ar fi ruşine de frate-meu cel mare, adică de Ianuarie, aş da o geruială de să îngheţe viţelul în burta vacii”.
Februarie mai poartă în popor şi numele de Făurar, şi asta pentru că acum a sosit timpul pentru pregătirea uneltelor ce vor fi folosite la munca câmpului. De asemenea, se curăţă câmpurile, livezile şi grădinile, iar dacă timpul este prielnic, se poate ara sau se pot sădi copăcei.
Ca să nu se-ncrânceneze iar, hai să-i gătim lui Făurar o Prăjitură cu brânză de vaci. Că tot începe azi Săptămâna Albă și-i dezlegare la lapte, brânză și ouă.

Trebuință ai de: 500 g brânză de vaci, 3 ouă, 200 g zahăr, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 200 g fructe confiate, 150 g griş, 75 g unt, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, coaja şi sucul de la o lămâie......................

Află aici toate detaliile acestei delicioase retete romanesti

Ultima oră
Pe aceeasi temă
Păstrăvii Doamnei Mele (rețeta lui Bacalbașa) Păstrăvii Doamnei Mele (rețeta lui Bacalbașa)
Cartofi cu sos de legume (rețetă pentru Postul Paștelui) Cartofi cu sos de legume (rețetă pentru Postul Paștelui)
Alte titluri din: Culinar
Rețeta zilei: Gulii umplute Rețeta zilei: Gulii umplute
Reţeta zilei: Prajitură cu ciocolată și alune Reţeta zilei: Prajitură cu ciocolată și alune
Mai multe titluri din: Culinar
Antena3.ro Horoscop săptămâna 20-26 august, realizat de Camelia Pătrășcanu. Leii vor bani mai puțini, Capricornii își schimbă personalitatea
Libertatea.ro Ea este femeia care îl susține pe Connect-R după divorț: „Știu ce s-a întâmplat”
A1.ro Nimeni nu s-ar fi aşteptat la aşa ceva. Ce se întâmplă în apartamentul Elodiei din Braşov, la 11 ani de la dispariţia avocatei
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?
Observator.ro Rezultate admitere Academia de Poliţie 2018. Notele înainte de contestaţii