×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Psovnik lipovenesc (rețetă din Delta Dunării)

16 Mai 2018

Rușii lipoveni din Romania sunt credincioși ortodocși de rit vechi cunoscuți in intreaga lume sub denumirea de staroveri („de credința veche”) sau staroobreadti („de rit vechi”).

Schisma religioasa care a avut loc in Rusia in secolul al XVII-lea și prigoana ce s-a declanșat a determinat sute de mii de ruși staroveri sa migreze in diferite colțuri ale lumii. incepand cu secolul al XVIII-lea s-au stabilit țși pe teritoriile romanești, fiind cunoscuți sub denumirea de lipoveni. in Dobrogea s-au așezat și cazacii de pe Don din armata atamanului Ignat Nekrasov. Nekrasoviții dobrogeni au ramas in Delta și in zonele adiacente, fiind siliți de imprejurari sa-și schimbe doar numele, acceptand etnonimul lipovean.

Cat despre bucatele lipovenești, pe care le-am gustat și noi la ele acasa, in satele din Delta Dunarii,nu au cum sa nu-ți ramana la inima.

Am cules rețetele de acolo, pentru voi. Dar... azi nu despre pește va fi vorba, ci despre... Psovnik este numele pe care il poarta budinca de orez, un preparat specific comunitatii de rusi lipoveni. Mai intai se curata si se spala in mai multe ape cam 250 g orez, apoi se pune la fiert.

Cand s-a inmuiat bobul,.......

Află mai departe toate detaliișe acestei delicioase retete romanesti

Ultima oră
Pe aceeasi temă
Ciudir (rețetă de la Bucerdea Vinoasă) Ciudir (rețetă de la Bucerdea Vinoasă)
Cartofi cu sos de legume (rețetă pentru Postul Paștelui) Cartofi cu sos de legume (rețetă pentru Postul Paștelui)
Alte titluri din: Culinar
Reţeta zilei: Prajitură cu ciocolată și alune Reţeta zilei: Prajitură cu ciocolată și alune
Aditivii din sosurile de pe rafturile magazinelor. Cât de periculoase sunt pentru sănătate Aditivii din sosurile de pe rafturile magazinelor. Cât de periculoase sunt pentru sănătate
Mai multe titluri din: Culinar
Antena3.ro Panică la plajă! Oamenii erau în apă și când s-au uitat în spate au început să urle - Cineva a reușit să facă totuși o poză
Libertatea.ro Cine e bărbatul care a murit înecat la Mangalia, încercând să salveze o femeie. Detalii sfâșietoare
A1.ro Încă o TAXĂ OBLIGATORIE pentru românii care stau la bloc. De când intră în vigoare noua lege
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?
Observator.ro Horoscop 19 august 2018. Iubire complicată, bani şi un prieten înşelat