Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! AcceptX
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

20 Feb 2020

Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie.

Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în neființă, iar mâncărurile preparate de urmași au rolul de a ne aminti de cei care au trăit pe acest pământ înaintea noastră.  Se spune că în această zi spiritele celor care au murit revin pe pământ. 

Este prima din cele șapte sâmbete în care se vor face parastase și care se vor termina cu cea dinaintea Duminicii Floriilor, numită Sâmbăta lui Lazăr.

În aceste zile rudele persoanelor decedate pregătesc bucate care vor fi date de pomană. Mâncarea, vinul roșu și coliva sunt mai întâi sfințite în biserică împreună cu pomelnicul pentru morți. Printre alimentele care se împart, mai ales persoanelor nevoiașe, se află colacii, plăcintele, brânzeturile, piftia, preparate din carne, sarmale și fructe. Acestea se dăruiesc împreună cu lumânări aprine pentru sufletele celor răposați. Se spune că spiritele lor veghează asupra casei unde au trăit.

Ei se pot mânia dacă nu vor fi pomeniți în Sâmbăta Morților și se răzbună pe urmașii lor. În aceste zile nu se lucrează, iar cine nu respectă sărbătoarea va fi temător întregul an și își va pierde mințile. 

Lăsatul Secului, adică intrarea în Postul Paștelui, cel mai lung și restrictiv dintre toate posturile, va fi pe 25 februarie. Este ultima zi când se poate mânca de dulce. Printre cele mai răspândite tradiții din sudul țării sunt baterea halviței și legarea grânelor. În Muntenia nurorile prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelr, iar în Covasna se aprind focurile purificatoare. 

 

 

 

 

Ultima oră
Alte titluri din: Culinar
(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși (P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei
Mai multe titluri din: Culinar
Antena3.ro Zece șoferi de TIR din Republica Moldova, blocați în Polonia: 'Vrem acasă la copii, ajutați-ne!'
Libertatea.ro Cât de departe ieşim din casă, ca să nu primim amendă? Poliţia răspunde la 10 întrebări
A1.ro Alexandru Rafila, scenariu sumbru pentru România: ”Vom trece de 1.000 de cazuri de coronavirus pe zi!” Când se va întâmpla acest lucru
IncomeMagazine.ro BestJobs: Speranța de angajare a tinerilor a crescut în 2019
Observator.ro Un copil de 3 ani, printre pacienții nou confirmați cu coronavirus