x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Dragostea în era tehnologiei

Dragostea în era tehnologiei

de Oana Portase    |    12 Mar 2018   •   20:50
Dragostea în era tehnologiei

Ghosting, zombieng sau phubbing sunt doar câțiva dintre termenii folosiți de noua generație în materie de întâlniri. Acești termeni descriu diverse evoluții ale unei relații în era tehnologiei. Multe povești de dragoste încep pe Facebook și ajung să sfârșească tot acolo. Sufletul pereche nu mai este pe primul loc, iar oamenii se plictisesc mult mai repede.

Partenerul fantomă

Ghosting este atunci când unul dintre parteneri dispare fără să dea nicio explicație și vine de la cuvântul ghost (fantomă în engleză). Nu-ți mai răspunde la mesaje, la telefoane și te blochează pe rețelele de socializare. În unele cazuri, persoana respectivă dispare chiar și din locuința sa, lăsând în urmă un apartament gol. Parcă nici n-a existat, parcă a fost o fantomă. Dacă se întâmplă după o întâlnire sau două, ghosting-ul poate fi gestionat fără mari efecte asupra psihicului, însă când e folosit într-o relație mai închegată, poate fi devastator pentru persoana părăsită.

Când cineva dispare fără să spună de ce, în persoana părăsită se activează mai multe scenarii, anxietăți și tulburări ce pot duce la depresie. Atunci când o relație nu funcționează, ea se destramă, iar oamenii se desprat prin discuții civilizate sau certuri aprinse în astfel de cazuri existând anumite explicații și o finalitate. În cazul ghosting-ului nu mai ai aceste explicații. În primul rând te gândești dacă partenerul tău este bine, dacă nu cumva a avut un accident și este în stare gravă. Apoi realizezi că te-a părăsit și furia cu sentimentele de vinovăție se amestecă neîncetat. Te întrebi de ce, te simți vinovat că a plecat și te simți umilit pentru că nu ai primit nicio explicație. Unii specialiști aseamănă ghosting-ul cu tratamentul tăcerii, o formă pasiv-agresivă de abuz. Se spune că indiferența doare mai tare decât ura. Studiile mai arată că atunci când ești refuzat sau exclus, creierul tău înregistrează acest lucru ca o durere fizică.

În astfel de cazuri, specialiștii recomandă să îți spui mereu că decizia partenerului nu are nimic de-a face cu tine. Un om care dispare fără niciun semn este o persoană care nu își poate asuma o discuție sinceră și fuge de consecințe.

Un alt termen intrat recent în dicționarul generației actuale este “Caspering” și vine de la simpatica fantomă Casper din desenele animate. Acest termen este folosit pentru oamenii care vor să dispară din viața cuiva și au curajul de a comunica acest lucru cât de blând pot.

Iubitul zombie

Zombieing este un termen folosit pentru oamenii care au dispărut din viața ta fără nicio explicație și care au reapărut dintr-o dată ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Este inspirat de cuvântul zombie, adică om care se întoarce din morți. După impactul mare a unei dispariții, reapariția poate fi la fel de dureroasă chiar dacă aceasta vine sub forma unei interacțiuni pe Facebook sau a unui mesaj. Persoanele care au dispărut fără nicio explicație nu vor simți nevoia să dea vreo explicație nici atunci când revin în viața ta. Depinde de fiecare dacă e dispus sau nu să ierte, dar trebuie să ții cont că o astfel de persoană poate oricând să dispară din nou.

Sfatul specialiștilor în acest caz este să nu te lași purtat de noile trenduri în materie de întâlniri. Dacă era tehnologiei are uneori un impact negativ asupra relațiilor, nu înseamnă că trebuie să fii purtat de val și să uiți de principiile tale și de tehnicile clasice și de bun-simț când vine vorba de relații.

Telefonul, mai important decât partenerul

Un alt termen intrat recent în dicționarul noii generații este phubbing și înseamnă să fii mai interesat de telefonul tău decât de ceea ce spune partenerul. Phubbing vine de la phone (telefon) și snubbing (a ignora). De foarte multe ori vedem în jurul nostru la restaurante cupluri sau grupuri de prieteni care stau mai mult cu ochii în telefon decât să vorbească unii cu alții.

Telefoanele au devenit o componentă vitală în viața noastră așa că nici nu ne mai dăm seama că practicăm phubbing. Studiile arată că un om petrece aproximativ 5 ore pe telefon în fiecare zi. Poate că acest fenomen nu pare mare lucru, dar studiile mai arată că phubbing poate duce la mari tensiuni într-o relație sau în intercațiunile cu prietenii. Unul dintre parteneri se simte ignorat, iar o ceartă poate izbucni oricând. În plus, dacă stai pe telefon, nu ai cum să fii atent la ce se vorbește în jurul tău. Unele studii arată că și dacă ai telefonul scos pe masă, între tine și partenerul tău, tot nu te poți conecta în totalitate la cel de lângă tine pentru că mintea îți fuge la notificări.

CALEIDOSCOP

Pixul smart

eBeam este un pix magic care transferă în timp real tot ce scrii sau desenezi de pe o hârtie obișnuită în format digital. Poți transmite în timp real notițe de la ședințe sau cursuri iar colegii pot la rândul lor să scrie înapoi peste schițele tale. eBeam va costa aproximativ 120 de dolari.

 

Masca de dormit

Dreamlight este o mască smart care te va ajuta să adormi, dar te va și trezi treptat astfel încât să nu te simți obosit. Cu ajutorul muzicii și a luminii albe speciale de somn, Dreamlight te va ajuta să adormi ușor și are și câteva programe speciale cu exerciții pentru respirație. Masca măsoară și calitatea somnului pe parcursul nopții.

Soneria inteligentă

VEIU este o sonerie inteligentă care nu îți oferă doar monitorizare video, ci este conectată la telefonul tău și poți vedea oricând cine te caută când nu ești acasă. Când cineva sună la ușă, vei primi imagini pe telefon și vei putea vorbi cu persoana respectivă. În caz că apar și hoții, vei avea imagini pentru poliție.

×