x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție, fumători! Nicotina pune pielea în pericol! 4 efecte negative ale tutunului

Atenție, fumători! Nicotina pune pielea în pericol! 4 efecte negative ale tutunului

05 Oct 2019   •   10:45
Atenție, fumători! Nicotina pune pielea în pericol! 4 efecte negative ale tutunului
Sursa foto: pecaphoto77/Getty Images/iStockphoto

O piele strălucitoare și fără cusur...  mulți visează la asta. Și în timp ce aplicăm creme, în speranța de a oferi îngrijire și vitalitate, uităm că unele dintre obiceiurile noastre sunt foarte rele pentru pielea noastră. Pielea nu este doar un „strat” care ne protejează corpul. Cu o suprafață medie de 2 m² și o greutate de 3-5 kg, este cel mai extins și mai greu organ al corpului nostru, fiind vital pentru sănătatea noastră. Pe lângă faptul că este prima linie de apărare împotriva bacteriilor și a germenilor, pielea joacă un rol în reglarea temperaturii corpului, percepția senzorială, stocarea apei și a substanțelor nutritive sau eliminarea toxinelor, prin transpirație.

Pielea este formată din 3 straturi:

- epiderma: parte externă a pielii a cărei grosime variază de la 1 la 4 mm;
- dermul: situat sub epidermă, este responsabil pentru întreținerea, rezistența și elasticitatea pielii;
- hipodermul: numit și țesut subcutanat, protejează mușchii și oasele. De asemenea, joacă un rol de izolare termică.

Echilibrul acestei structuri impresionante este subminat de un obicei foarte prost: fumatul. Într-adevăr, nicotina nu este dăunătoare numai pentru plămânii noștri. Ea ne pune și pielea în pericol!

Fumatul „strică” aspectul tenului

Fiecare „puf” de fum de țigară eliberează 200.000 de radicali liberi, care vor ataca celulele pielii și vor produce efecte asupra conturului ochilor și a pielii feței, în ansamblu, ducând la: aspect de piele ridată, cercuri întunecate, îngroșarea pielii și tenul gălbui.

Tutunul duce la scăderea fluxului de sânge

Îmbătrânirea prematură și tonul fanat al pielii sunt explicate parțial prin depunerea de produse toxice ale țigării pe epidermă. Cu toate acestea, tutunul acționează și în profunzime. Vasoconstrictoarele din nicotină îngustează vasele de sânge și reduc circulația sângelui, limitând aportul de oxigen și nutrienți pielii.

Citește și ”Tutunul trebuie eliminat din supermarket. Nu este un aliment, este un ucigaș”

Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Mascara în fiecare zi? Ai grijă de ochii tăi! Poți să riști chiar pierderea vederii!

Tutunul duce la vindecare precară a bolilor pielii

Tutunul afectează, de asemenea, vindecarea pielii. În cartea ei „Pielea este viață”, dermatologul Nina Roos explică: „efectele tutunului asupra microcirculației sanguine sunt responsabile de tulburările de vindecare, ceea ce promovează cicatricile inestetice și crește riscul de infecții postoperatorii”

Nicotina distruge vitamina C

Nicotina distruge vitamina C. Acest element este necesar pentru sinteza de colagen, o proteină care se găsește în piele și mușchi. Această deficiență scade elasticitatea pielii, precum și, prin efectul domino, producția de vitamina E, care acționează ca un antioxidant pentru membrane. Dacă consumul de alimente bogate în vitamine C și E poate contracara parțial efectele nocive asupra pielii, renunțarea la fumat este cea mai bună modalitate de a avea un ten frumos.

×