x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze

Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze

08 Iul 2020   •   17:13
Dieta lui Hipocrate. Și Afrodita ținea cură de slăbire... Ce recomanda el persoanelor obeze

ZIce-se că și zeițele țineau cură de slăbire. Afrodita, Hera și Atena se întreceau care mai de care să-și păstreze corpul subțire, ca să placă zeilor... și muritorilor. De-o fi fost sau nu așa, n-avem cum ști exact. Însă grecoaicele din Antichitate țineau la siluetă și îl aveau drept dietolog chiar pe părintele medicinei, Hipocrate.

Vreți să pierdeți în greutate? Umblați goi, dormiți pe un pat tare, nu vă îmbăiați și mâncați doar o dată pe zi! Acesta era sfatul pe care îl dădea părintele medicinei, Hipocrate, obezilor din secolul V î.Hr....


Viața, în Antichitatea Greacă și Romană se baza pe două coordonate: hrana și activitatea fizică. Formele rubiconde erau de multe ori semn de bogăție, dar și rotunjimile acestea erau permise până la un prag rezonabil, de acolo mai înainte fiind doar semnul că persoana cu pricina lenevea cam prea mult. Sunt celebre reprezentările banchetelor antice, pe vase de ceramică, în mozaicuri, ca și pe stele funerare.

Hipocrate, celebrul medic al Antichității, care a trăti în veacul lui Pericle, este primul care face recomandări de dietă, acelora dintre contemporani care erau nemulțumiți de greutatea lor. Hipocrate era de părere, de altfel, că alimentele sunt în primul rând medicamente și că un regim alimentar corect previne alterarea sănătății și/sau e capabil să vindece, prin tratarea dezechilibrelor din organism.

Hipocrate credea că omul este format din patru umori: sângele – cald și umed, bila galbenă – cald și uscat, flegma – rece și umedă, bila neagră – rece și uscată. Medicul grec considera că o creștere în greutate poate strica echilibrul dintre aceste 4 elemente, care ne conectează la Cosmos.

Ce regim alimentar și de viață prescria Hipocrate persoanelor obeze? 

..........

Citește mai departe AICI

×