x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Update - Încă un pacient a murit în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent. În total sunt 3 victime

Update - Încă un pacient a murit în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent. În total sunt 3 victime

20 Feb 2019   •   12:41
Update - Încă un pacient a murit în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent. În total sunt 3 victime

Încă un pacient al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală a decedat în urma infecţiei cu acinetobacter multirezistent, numărul total al victimelor ridicându-se la trei persoane, a declarat managerul instituţiei, Beatrice Mahler, miercuri, într-o conferinţă de presă.
"Din păcate, trebuie să vă anunţ că una dintre cele două paciente a decedat în cursul serii, cea de 40 de ani. În acest moment este în viaţă doar pacienta de 71 de ani care este cu stare gravă, se menţine intubată şi ventilată mecanic, dar cu stare gravă. (....) Personalul va aplica procedura de curăţenie şi dezinfecţie terminală. La finalul acestor proceduri, DSP va recolta probe şi în condiţiile în care probele vor fi conforme se va relua activitatea în Blocul operator şi secţia de terapie intensivă. Supravegherea în Terapie Intensivă este o supraveghere de înaltă calificare şi atunci cel mai important în acest moment este siguranţa pacienţilor", a precizat Beatrice Mahler, ea arătând că în total au fost şase persoane suspecte de infectarea cu această bacterie, însă în celelalte cazuri se aşteaptă rezultatele de laborator.
Mahler consideră că decizia DSP Bucureşti de a închide Blocul operator şi ATI postoperator este corectă. Potrivit managerului, a început curăţenia în blocul operator, urmând a se face dezinfecţia, iar apoi DSP va lua probe.
"Cât timp va fi necesar, vor fi închise. Noi ne dorim să facem totul cât de repede putem, dar este foarte importantă respectarea procedurii şi probele să fie conforme şi corecte. (....) Consider că este o decizie corectă a DSP", a spus managerul.
Beatrice Mahler a afirmat că în secţia de chirurgie toracică sunt internaţi 28 de pacienţi care trebuiau să fie operaţi.
În privinţa măsurilor luate, Mahler a spus că au fost revizuite procedurile de curăţenie şi dezinfecţie, se face reinstructajul personalului pentru toate procedurile, inclusiv procedura de spălare a mâinilor, procedura de raportare a infecţiilor nosocomiale. De asemenea, se vor recolta probe şi din celelalte secţii pentru a verifica suprafeţele.
Medicul Ioan Cordoş a spus că pacienţii nu au murit "neapărat" din cauza infecţiei cu acinetobacter, ci din cauza bolii lor de fond.
"Se discută doar despre suprainfecţia cu acinetobacter şi nu se discută despre boala de fond a acestor pacienţi. Unul dintre pacienţi este cu accident vascular cerebral şi dacă va muri, va muri din cauza accidentului vascular cerebral, care merge prost. Ceilalţi pacienţi au fost cu limfom, cu fibroză pulmonară, cu alte treburi, la care trebuie doar un bobârnac să decedeze. Ei nu au murit de acinetobacter neapărat, pentru că populaţia asta o să înţeleagă", a arătat medicul.
Potrivit acestuia, unul dintre pacienţii cu acinetobacter care a murit a venit cu această bacterie de la Institutul "Matei Balş".
"La noi vin pacienţi foarte gravi, iar acest acinetobacter, nimeni nu a spus până acum, a fost trimis de la Balş cu pacient infectat, pentru că la noi a venit pentru insuficienţă respiratorie să fie tratat, este cel mai bun centru de tratament pentru insuficienţe respiratorii. (....) Acest acinetobacter este peste tot, ca şi stafilococul care îl avem pe piele", a susţinut Cordoş.
El a consideră că este necesar un nou spital în locul celui actual, care a fost construit în anul 1906.
"Nimeni nu vorbeşte despre o chestie concretă a acestui spital din 1906. Asta trebuie văzut. Faceţi chetă, băgaţi bani, dărâmaţi-l, faceţi unul nou şi noi o să fim aceiaşi, o să ne facem datoria cu abnegaţie, dar nu într-un closet. I-am zis şi doamnei ministru: un closet şi zugrăvit este tot un closet", a mai declarat Ioan Cordoş.
La rândul său, medicul Radu Stoica a spus că doi dintre pacienţii cu acinetobacter de la Spitalul "Marius Nasta" au avut alte internări în antecedente.
"Ceilalţi doi pacienţi care mai există acum şi sunt cu acinetobacter au comă profundă cu stopuri cardiace resuscitate. Dacă ei vor deceda în niciun caz nu vor deceda din cauza ... ci din cauza gravităţii afecţiunii neurologice pe care o au. Noi nu credem că aceşti bolnavi mor din cauza infecţiei cu acinetobacter", a arătat medicul.

AGERPRES

×