x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Vaccinul care ar putea preveni intoleranța la gluten. Ce trebuie să știi despre el

Vaccinul care ar putea preveni intoleranța la gluten. Ce trebuie să știi despre el

26 Iul 2018   •   23:36
Vaccinul care ar putea preveni intoleranța la gluten. Ce trebuie să știi despre el

Cei mai mulţi dintre subiecții care dezvoltă această tulburare au în istoricul lor  clinic o infecție virală anterioară. Medicamentul ar trebui să fie administrat în primele trei luni de viață.

Boala celiacă sau intolernața la gluten afectează 1% din populație și apare la indivizi predispuși genetic care dezvoltă o inflamație la nivelul intestinului subțire după ingestia de gluten. Simptomele sunt variate și constau în tulburări digestive sau extradigestive; o proporție semnificativă de pacienți pot fi chiar asimptomatici. Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale celor deja diagnosticați cu această boală, la cei cu tiroidită autoimună sau diabet zaharat tip 1, potrivit Asociaţiei Române pentru Intoleranţă la Gluten boala-celiaca.ro.

Iată o listă a semnelor și simptomelor care pot apărea în boala celiacă:

constipație
balonare
flatulență
scădere în greutate
durere abdominală recurentă
oboseală
defecte de smalț dentar
diaree
infertilitate
afte bucale
dureri articulare
anemie prin deficit de fier
depresie
înălțime mică
osteoporoză
ataxie ( acel simptom neurologic care îl face pe individ incapabil să-şi coordoneze mişcările musculare).
Cei care suferă de boala celiacă nu pot mânca pâine, paste și toate produsele alimentare pe bază de grâu, secară, orz și ovăz. La baza bolii lor este o predispozitie genetică de a dezvolta o formă de intoleranță la gluten, componentul proteic al fructului ( nucleu ) dintr-o mare parte a cerealelor. Aceasta este ceea ce a fost descoperit până în prezent, pentru că, în realitate, pentru a „accelera ” apariția simptomelor bolii pot fi vinovate şi unele infecții virale.

Ipoteza, îndrazneaţă, lansată pentru prima oară în urmă cu zece ani, este confirmată.....................

Citește mai mult despre vaccinul care ar putea preveni intoleranța la gluten.

×