x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Mituri moderne despre cancer - de la telefoane mobile la chimicalele din mâncare

Mituri moderne despre cancer - de la telefoane mobile la chimicalele din mâncare

20 Aug 2018   •   13:23
Mituri moderne despre cancer - de la telefoane mobile la chimicalele din mâncare

Cancerul nu este atât de actual pe cât am crede, în condiţiile în care cel puţin o specie de dinozauri suferea de tumori ale vaselor de sânge, iar un deget vechi de 1.7 milioane de ani a fost descoperit cu cancer osos în 2016, după cum notează The Guardian.

Cancerul era mai comun decât am crede în antichitate. Cu toate acestea, interpretarea greşită a studiilor mărunte şi afirmaţiile făcute de “specialişti” au hrănit credinţa că această boală este una modernă, iar acest lucru a dus la apariţia unor mituri moderne despre cancer.

Telefoane mobile şi wifi

Existau îngrijorări că telefoanele mobile pot cauza cancer încă de când lumea începea să se joace Snake pe un Nokia. Luând în considerare cât de răspândite sunt telefoanele mobile, ar fi imposibil să nu se poată observa dacă acestea reprezintă o ameninţare pentru sănătate. În SUA, în 1992 telefoanele mobile nu erau folosite de foarte multe persoane, însă până în 2008 acestea s-au răspândit, însă numărul persoanele cu tumori pe creier nu s-a schimbat foarte mult. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a studiat mii de persoane din 13 ţări, între 2000 şi 2006, şi a descoperit că telefoanele mobile nu cresc şansele unei persoane de a dezvolta o tumoare pe creier.

În mod fundamental, cancerul este cauzat de o deteriorare a ADN-ului, iar telefoanele mobile nu au suficientă energie pentru a duce la deteriorarea ADN-ului. Wifi-ul eliberează chiar mai puţină enegie decât telefoanele mobile.

Mâncarea organică

Există o credinţă populară că mâncarea organică are proprietăţi “anticancer”. Cu toate acestea, şeful pentru interpretarea cercetărilor de la Fundaţia Mondială pentru Cercetarea Cancerului, Michelle McCully, spune că nu există dovezi în acest sens. “În prezent nu există nicio dovadă puternică pentru a sprijini ideea că mâncarea organică oferă protecţie împotriva cancerului comparativ cu produsele crescute convenţional”.

Chimicale şi poluare

Legislaţia Uniunii Europene ne protejează împotriva expunerii la un nivel alarmant de poluare pentru sănătate. Există un risc de cancer pulmonar asociat cu aerul poluat, însă este important să se păstreze contextul, iar oamenii să realizez că riscul pentru fiecare individ este mic.

“În zona ştirilor false, există o mulţime de mituri legate de cancer faţă de care oamenii nu trebuie să-şi facă griji, precum deodorantul. Ştim că aerul poluat creşte riscul de apariţie de cancer pulmonar şi este important ca guvernul să facă tot ce poate pentru a-l reduce. Însă, în privinţa lucrurilor pe care oamenii le pot face pentru ei, cele mai bune sfaturi sunt să renunţe la fumat, să menţină o greutate sănătoasă şi să se bucure de soare în siguranţă.”, a spus Katie Edmunds de la Cancer Research din Marea Britanie.

×