x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Descoperire SPECTACULOASĂ în salcie. S-a găsit o substanță care tratează cancerul la copii

Descoperire SPECTACULOASĂ în salcie. S-a găsit o substanță care tratează cancerul la copii

16 Apr 2020   •   15:14
Descoperire SPECTACULOASĂ în salcie. S-a găsit o substanță care tratează cancerul la copii
Sursa foto: antena3

O substanţă care ar putea distruge celulele tumorale la copii a fost descoperită în salcie, transmite AP.
Descoperirea vine după ce, în urmă cu un secol, a fost găsit acidul acetilsalicilic în acest copac, vândut astăzi în formă sintetică, sub denumirea de aspirină.

O echipă de cercetători britanici, condusă de Rothamsted Research, în colaborare cu specialişti în biologie şi oncologie de la Universitatea din Kent, a descoperit o substanţă chimică, numită miyabeacin, care distruge diverse celule canceroase, inclusiv pe cele rezistente la alte medicamente.

Miyabeacin-ul tratează neuroblastomul, un tip de cancer comun la copii și greu de tratat, cu o rată de supravieţuire sub 50%.

Mike Beale, profesor la Rothamsted şi cuautor al studiului, a declarat: "Ţinând cont că rezistenţa la tratament este o problemă semnificativă în cazurile de cancer, precum neuroblastomul, sunt necesare noi medicamente, cu moduri noi de acţiune, iar miyabeacin oferă o nouă oportunitate în acest sens.

Din punct de vedere structural, aceasta conţine două grupe de salicină care îi conferă o potenţială "doză dublă" de capacitate antiinflamatoare şi anticoagulare, pe care le asociem cu aspirina.

Cu toate acestea, rezultatele noastre care descriu activitatea miyabeacin împotriva mai multor feluri de celule canceroase, inclusiv linii celulare cu rezistenţă la medicamente, aduc dovezi suplimentare privind farmacologia multifaţetată a salciei", a declarat Mike Beale, coautor al studiului .

Neuroblastomul este a doua cea mai frecventă tumoare solidă întâlnită la copiii cu vârste sub cinci ani, după cancerul cerebral.

Următorul pas este creşterea producţiei de miyabeacin din salcii de cultură şi furnizarea mai multor materiale pentru teste medicale ulterioare.

Utilizarea salciei în scopuri medicale a fost consemnată de civilizaţiile antice greceşti, asiriene şi egiptene, însă prima cercetare ştiinţifică  a fost realizată prin folosirea acesteia pentru scăderea febrei, în 1763.

În anul 1897, compania Bayer a produs corespondentul sintetic, aspirina.

Rothamsted Research găzduieşte Colecţia Naţională de Salcie din Marea Britanie şi, împreună cu specialista în chimie analitică Jane Ward, coautoare a studiului, pune această descoperire pe seama faptului că deţine 1.500 de specii de sălcii şi hibrizi, disponibile pentru cercetare, cu ajutorul tehnicilor de ultimă generaţie.

"Datorită succesului aspirinei, evaluarea medicală a altor salicinoide din salcie a fost neglijată în mare parte de ştiinţa modernă, iar Colecţia Naţională de Salcie s-a dovedit o mină de aur de noi substanţe chimice interesante", a declarat Ward.

×