x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Kinetoterapie pentru bebeluși - când, de ce, ce tip de terapie?

Kinetoterapie pentru bebeluși - când, de ce, ce tip de terapie?

05 Dec 2018   •   14:15
Kinetoterapie pentru bebeluși - când, de ce, ce tip de terapie?

Kinetoterapia este extrem de benefică pentru copii încă de la vârste foarte fragede. Aceasta poate fi aplicată micilor pacienți atât în cazul unor afecțiunui care se pot corecta prin aceste ședine, dar si copiilor sănatoși care se pot bucura de o dezvoltare armonioasă. În interviul următor, doamna Părău Daniela Mirela, fiziokinetoterapeut cu specializare pediatrică, Terapeut Vojta si Schroth ne va oferi informații prețioase despre această modalitate de tratament a copiilor cu probleme, și nu numai.

Ce înseamna kinetoterapia aplicată copiilor și de la ce vârstă poate fi practicată?

Kinetoterapeut Daniela Părău – Kinetoterapia (terapia prin mișcare) poate fi aplicată copiilor (sugarilor) pentru recuperarea deficitului motor apărut în urma unor afecțiuni neurologice sau ortopedice. Dar și din punct de vedere profilactic această ”gimnastică medicală” pentru copii sănătoși a luat o amploare în ultimii ani, datorită efectelor benefice care duc la o dezvoltare fizică armonioasă și la prevenirea problemelor posturale. Ea poate fi aplicată bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni și are ca scop atât întărirea organismului, cât și dezvoltarea neuromotorie și psihomotorie.

Care sunt afecțiunile cele mai des întâlnite și cauzele lor?

Kinetoterapeut Daniela Părău – În ordinea gravității sunt paraliziile cerebrale, care la nivel muscular se manifestă prin apariția unor hipotonii sau hipertonii (spasticitate); tulburări de statică a coloanei (scolioze, cifoze, cifo-scolioze); torticollis congenital sau postural. Din păcate, cauzele sunt nenumărate, dar cei mai afectați sunt prematurii și noi născuții proveniți din sarcini gemelare.

Kinetoterapeutul se ocupă și de diagnosticare sau strict de tratament?

Kinetoterapeut Daniela Părău – Da, mă ocup atât de diagnosticare, cât și de tratament. În primul rând, ca să poți institui un program de recuperare, este esențial să faci mai întâi o evaluare completă a sistemului osteo-articular și muscular, iar dacă este vorba de un sugar este important să stabilești și nivelului de dezvoltare al acestuia.

Există mai multe tipuri de kinetoterapie? Care este cea mai apropiată nevoilor unui copil și care sunt beneficiile acestui tip?

Kinetoterapeut Daniela Părău –  Există mai multe tipuri de terapii sau metode în Kinetoterapie, unele mai puțin sau mai mult folosite dar ele sunt aplicate în funcție de diagnosticul pacientului, cât și de pregătirea profesională a kinetoterapeutului. Cele mai des aplicate la copii sunt: Terapia Vojta, Metoda Bobath, Terapia Schroth, iar beneficiile acestora sunt recuperarea deficitului motor.

Terapia Vojta este des întâlnită în literatura de specialitate. Ce înseamnă mai exact și care sunt beneficiile acesteia asupra pacientului?

.............

Citește mai departe despre inovatoarele terapii pentru copii

×