x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 6 bacterii rezistente la antibiotice, în România. Află ce e de făcut

6 bacterii rezistente la antibiotice, în România. Află ce e de făcut

28 Aug 2018   •   19:20
6 bacterii rezistente la antibiotice, în România. Află ce e de făcut

Apariția și dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice este un fenomen natural datorat mutațiilor care apar în genele bacteriilor sau datorită unor elemente genetice exogene care se pot transmite între bacterii. Bacteriile pot dobândi mecanisme multiple de rezistență și astfel devin insensibile la clase multiple de antibiotice, ceea ce limitează drastic alternativele terapeutice în infecțiile produse de acestea.

Ceea ce stă la originea răspândirii rezistenței este utilizarea irațională a antibioticelor și transmiterea bacteriilor rezistente între oameni, între animale și între oameni-animale și mediu. Practicile de slabă calitate de prevenire și control al infecțiilor și sanitația inadecvată contribuie de asemenea la răspândirea acestor bacterii.

Rezistența bacteriilor la antibiotice este considerată la nivel mondial și la nivelul UE un subiect special pentru sănătatea publică, care necesită acțiuni imediate pentru a nu pune în pericol în următorii 30 de ani sănătatea și dezvoltarea economică globală.

Situația consumului de antibiotice la nivelul Uniunii Europene plasează România pe locul al 4-lea, situația rămâne gravă deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de ultimă intenție (carbapeneme și colistin).

În ceea ce privește rezistența bacteriilor izolate din infecții grave, invazive, situația României este următoarea:

1 Klebsiella pneumoniae rezistență/intermediară la carbapeneme la același nivel ca și anul trecut 35,9% și locul 3 în UE
2 Pseudomonas aeruginosa rezistent la ..............................

Citește mai departe despre BACTERIILE REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

×