x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum tratăm infecțiile urinare - sfatul farmacistului

Cum tratăm infecțiile urinare - sfatul farmacistului

28 Sep 2018   •   19:30
Cum tratăm infecțiile urinare - sfatul farmacistului

Infecţia urinară este una din cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la adulţi, rivalizând ca incidenţă cu infecţiile respiratorii. Acest tip de infecţie apare mai des la femei sau  persoane de vârsta a treia, dar poate afecta şi bărbaţii tineri sau copiii. O categorie aparte o reprezintă diabeticii, care din cauza eliminării glucidelor prin urină sunt mai predispuși la infecții urinare. Cauza uzuală a infecţiilor urinare este multiplicarea unor bacterii care pătrund în tractul urinar, mai frecvente fiind infecţiile cu bacteria Escherichia Coli, care se află în mod normal în organism. Ce trebuie să știi și care sunt indicațiile terapeutice pentru infecția urinară aflăm de la dna farmacist Luminița Rusu.

Simptomatologie

Simptomele infecţiilor urinare sunt destul de cunoscute: durere sau usturime la urinare, nevoia de a urina des cu eliminarea unei cantităţi mici de urină, durere în spate, sub cutia toracică sau în zona abdominală, urina tulbure sau urât mirositoare, febră sau frisoane şi în unele cazuri hematuria. O provocare pentru farmaciști este diagnosticarea corectă a pacienților care se prezintă mai întâi în farmacie, fără să fi trecut pe la medic înainte, acuzând dureri abdominale și usturimi la urinare, simptome comune infecțiilor urinare și unor afecțiuni ale aparatului genital.

Obiectivele de tratament pentru infecţiile urinare

Tratamentul urmăreste ameliorarea acestor simptome, de obicei fiind recomandate medicamente antispastice şi antiinflamatoare pentru atenuarea senzatiei de durere, dezinfectante urinare,  produse naturale care îmbunăţăţesc funcţia excretorie şi menţin sănătatea tractului urinar. Cel mai precis însă este un examen de laborator pe prima urină de dimineață, urocultura fiind urmată de antibiogramă atunci când este cazul. Antibiograma ne spune la ce antibiotice este sensibil germenul care a provocat infecția, administrarea de antibiotic înainte de recoltarea probei pentru analiză afectând rezultatul examenului de laborator. Produsele naturale și medicamentele antispastice nu afectează rezultatul uroculturii, putând fi administrate de la debutul simptomelor.

Indicaţii şi prevenţie

...............

Citește mai departe și află cum se tratează infecțiile urinare

×