x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Educaţie sexuală, prevenţie, planning familial – cine şi cum le mai face?

Educaţie sexuală, prevenţie, planning familial – cine şi cum le mai face?

14 Mar 2019   •   07:56
Educaţie sexuală, prevenţie, planning familial – cine şi cum le mai face?

Ani de zile a fost foarte la modă şi se lucra mult pe educaţie sexuală, prevenţie, planning familial. Acum nu se mai aude de aşa ceva. În schimb, suntem pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte avortul, după Marea Britanie şi Franţa. Cum aceste două ţări înregistrează tot mai mulţi migranţi, situarea noastră pe locul trei este îngrijorătoare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne atrage atenţia că suntem în primele 10 ţări la bolile cu transmitere sexuală, iar cazuri de copii de 12-13 ani cu asemenea boli ar trebui să ne spună multe.

Din Raportul Centrului National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile reies cifre îngrijorătoare. Cu toţii par preocupaţi aproape exclusiv de rujeolă, în timp ce bolile cu transmitere sexuală, sarcinile nedorite şi avorturile muşcă în mod constant din viaţa noastră. Rămân urme adânci în starea de sănătate trupească, dar mai ales în cea psihică, în stima de sine. Ne alegem cu orgoliul rănit, mândria noastră de om se face praf şi mulţi răspândesc, uneori inconştient, alteori cu bună ştiinţă, boli care ar putea fi extrem de uşor prevenite.

Libertatea sexuală pare a fi mai importantă azi decât sexul sigur şi ferit de ameninţarea unor afecţiuni care tarează un individ, adesea pentru toată viaţa. De la exhibarea orientărilor sexuale şi până la pudoarea cu care nici acum nu ne preocupăm de educaţia sexuală a copiilor şi tinerilor noştri, aşteptând ca alţii să facă ceea ce ar trebui să facem fiecare, începând cu noi înşine, ei bine, toate acestea se întorc împotriva noastră. Poate că nu azi, poate că nu fiecare va fi lovit. Dar mâine, cine ştie? Tânărul de lângă noi se va trezi cu o problemă gravă pe care ne vom da seama, târziu, că am fi putut-o preveni. Și cât de ușor ar fi fost să primească la timp sfatul medicului.

Rep.: Doamnă dr. Ramona Colţ, cum v-ați început activitatea ca medic de planificare familială?

Dr. Ramona Colţ: În primul rând, trebuie să înțelegem ce reprezintă conceptul de educație sexuală. Aceasta cuprinde informații atât despre anatomia sexuală, despre reproducerea sexuală, despre sănătatea sexuală și despre responsabilitatea sexuală. În acest domeniu, eu am o experiență de 10 ani, din care timp de 3 ani am activat în cadrul Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală (S.E.C.S.), o organizație non-guvernamentală, care în prezent nu mai dispune de cabinete medicale de planificare familială pe teritoriul României.

Rep.: Ce impact a avut diminuarea numărului acestor cabinete asupra categoriei cea mai vulnerabilă din acest punct de vedere – adolescenții?

Dr. Ramona Colţ: O primă consecință îl reprezintă limitarea accesului adolescenților la informații referitoare la educația sexuală. Aceasta îi învață pe tineri ce înseamnă intimitatea, însă oferă și o perspectivă generală asupra ceea ce reprezintă sistemul reproducător, asupra metodelor de contracepție și asupra bolilor cu transmitere sexuală (BTS). În educația sexuală, este vital ca adolescentul să primească informații concrete și corecte despre ambele sexe, și anume informații sintetizate conform vârstei, dorinței sale de cunoaștere și capacității de înțelegere. Pentru a oferi un exemplu personal,....................

Citește mai departe despre PLANNING FAMILIAL și EDUCAȚIA SEXUALĂ A ELEVILOR

×