x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice

COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice

de Florin Condurateanu    |    01 Iun 2020   •   18:50
COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice

Tutunul este un inamic pus de toţi în banca acuzării, el este considerat un rău pentru mai toate sistemele organismului. Până una, alta, proiectul superb al organismului omenesc nu prevede ca să fie inhalat în plămâni un fum fierbinte otrăvit şi cu sute de substanţe de descompunere în urma arderii.

 

Profesorul Florin Mihălţan, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, afirmă că tutunul măreşte riscul de contaminare cu coronavirus în mai toate infecţiile respiratorii. Orice tuse este o uşă deschisă pentru Covid, sunt iritate de tuse căile respiratorii. Dacă opreşti fumatul, descoperi mai lesne simptomele chiar slabe ale prezenţei coronavirusului. Punând punct fumatului, îţi redobândeşti repede gustul şi mirosul pierdute din cauza Covidului.

Norul de ceaţă pufăit din ţigările electronice avantajează, de asemenea, răspândirea coronavirusului. Tutunul produce spasme, de aceea el este contraindicat şi în bolile cardiovasculare, contracţiile din aceste spasme micşorează şi mai tare diametrul de curgere a sângelui prin vasele şi aşa cu depuneri de grăsimi pe pereţi. La fel şi dezavantajul creat de tutun pe căile respiratorii, pe bronhii, pe trahee: spasmul aduce contracţii acestor tuburi, se măresc secreţiile şi inflamaţiile din fumat, diminuând şi mai rău curgerea aerului spre alveolele plămânilor pentru schimbul de oxigen cu sângele.

Motivul acela cum că, după 30 de ani de fumat, ce rost mai are să abandonezi acum tutunul este fals. În orice moment, în mai toate bolile este binevenit abandonul ţigărilor. Se opreşte deteriorarea pe mai departe a aparatului pulmonar, se frânează scăderea capacităţii respiratorii. Lăsarea de fumat este o bătălie grea, trebuie urmate nişte reguli. Trebuie mobilizată voinţa, renunţarea la fumat se face brusc, nu în paşi mici. Se aruncă pachetul de ţigări!

Acele sfaturi cum că să reduci doza de ţigări în etape, cu 5 ţigări, apoi cu 8, urmează tăierea porţiei cu 10… aşa nu se opreşte fumatul. După ce ai pierdut pofta fumatului nu e admisă nicio concesie percum: „hai să fumez o ţigară, numai una la un taifas cu prietenii”. Aşa te reapuci de fumatul masiv. Trebuie să înlocuieşti gesturile din fumat, ritualul ţigării, aprinderea cu bricheta, scuturarea scrumului, să faci alte gesturi, să te joci în mână cu un pix, să ronțăi bomboane.

 

 

×