x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum recunoști dacă ”răceala” ta e mai mult decât atât?

Cum recunoști dacă ”răceala” ta e mai mult decât atât?

07 Mar 2018   •   21:50
Cum recunoști dacă ”răceala” ta e mai mult decât atât?
Sursa foto: absolutimages/Getty Images/iStockphoto

E simplu să recunoști o răceală. Simptomele sunt adesea aceleași: durere în gât, nas înfundat sau care curge, tuse ușoară etc. Dar există anumite afecțiuni care au simptome asemănătoare răcelii și care te pot induce astfel în eroare. Vorbim aici de gripă, de meningită sau chiar de mononucleoză. Iată câteva semne că ”răceala” ta nu e doar o simplă răceală.

Ai avut simptomele mai mult de patru zile. Răceala obișnuită nu ar trebui să dureze mai mult de trei-patru zile, chiar și fără tratament. De obicei, răceala începe cu o durere în gât, congestive nazală și o ușoară tuse. Tusea și nasul înfundat pot dura mai multe zile, dar celelalte simptome ar trebui să dispară după câteva zile de odihnă și hidratare. Dacă însă persistă mai multe zile, ar putea fi vorba de gripă sau mononuceloză. În acest caz, ar fi bine să consulți un medic.

Simptomele au părut să dispară, dar au revenit. Dacă ai avut impresia că ți-ai revenit după răceală dar la scurtă vreme ți-au reapărut simptomele, atunci ar putea fi semnul unei suprainfecții. Este posibil să fi avut initial doar o răceală, dar după ce sistemul imunitar a fost afectat să fi intervenit ceva mai serios, cum ar fi infecția cu o bacterie sau un virus. Poate fi vorba de amigdalită, pneumonie sau o sinuzită.

Ai febră mare. Când ești răcit este posibil să faci febră, dar acest lucru nu este foarte obișnuit. De obicei, febra apare atunci când în organism este o infecție. Poate fi vorba de amigdalită. În primele zile ale bolii, apare febra mare, așa că fii atent la variațiile de temperatură ale corpului tău.

Ai probleme cu stomacul. Când apar greața, amețelile sau diareea, este clar că nu mai e vorba de o simplă răceală. Aceste simptome sunt un semnal că în corpul tău s-a dezvoltat o infecție mai serioasă. Poate fi vorba de gripă, așa că e bine să te prezinți la un medic, mai ales că din cauza acestor simptome te poți deshidrata și pot apărea complicații.

Ai dureri mari de cap. Mai ales dacă sunt acompaniate de febră și o înțepeneală a gâtului, este bine să mergi la doctor. Ar putea fi vorba de o meningită. Pe de altă parte, dacă durerile sunt la presiune, sau sunt mai accentuate în jurul ochilor sau a nasului, poate fi vorba de o sinuzită. Fă un test, dacă durerea se întețește atunci când te apleci în față cu capul în jos, atunci infecția sinusurilor ar putea fi cauza.

Ai dureri în piept sau probleme de respirație. Chiar dacă tusea e un simptom obișnuit al răcelii, nu ar trebui să fie atât de puternică încât să provoace dificultăți de respirație, șuierat sau chiar dureri în piept. Dacă ai aceste simptome, poate fi vorba de o bronșită sau o pneumonie. Durerile în piept pot indica și afecțiuni mai grave, dacă sunt însoțite de problem bruște de respirație. O astfel de afeciune ar putea fi embolismul pulmonar, așa că ar fi bine să consulți rapid un medic.

 

 

×
Subiecte în articol: raceala simptome