x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Premierul britanic, Boris Johnson, confirmă eficiența dexametazonei în tratarea infecției cu COVID-19

Premierul britanic, Boris Johnson, confirmă eficiența dexametazonei în tratarea infecției cu COVID-19

de Giulia Anghel    |    17 Iun 2020   •   12:33
Premierul britanic, Boris Johnson, confirmă eficiența dexametazonei în tratarea infecției cu COVID-19

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că dexametazona este eficientă în tratarea formelor grave provocate de coronavirus, în urma rezultatelor unui studiu care a dovedit eficacitatea acestui tratament, transmite metro.co.uk.

El consideră că medicamentul este cea mai mare descoperire în tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

„Sunt mândru că acesta este primul studiu clinic serios care a demonstrat eficiența tratamentului pentru reducerea mortalității provocate de coronavirus. Sunt foarte recunoscător pentru miile de pacienți din această țară care s-au oferit voluntari.

Medicamentul poate fi acum disponibil în sistemul public de sănătate britanic. Am luat măsuri pentru a ne asigura că avem suficiente provizii, chiar și în cazul unui al doilea vârf al pandemiei.

Deși șansele de a muri de Covid-19 au fost reduse considerabil, acestea sunt încă mari, așa că trebuie să continuăm cercetările.

Dar astăzi putem sărbători un tratament științific autentic, nu doar în această țară, ci în întreaga lume", a declarat Johnson.

Medicamentul este un corticosteroid folosit de circa 60 de ani în tratarea afecțiunilor respiratorii, tuberculozei, artritei, reumatismului, bolii Crohn și a unor afecțiuni ale pielii.

Profesorul Peter Horby, epidemiolog la Universitatea din Oxford, a declarat că este un tratament extrem de ieftin și are rezultate remarcabile.

„Medicamentul are efect diferit, în funcție de stadiile bolii. După 10 zile de tratament prin tabletă sau injecție, acesta a redus riscul de deces cu 35% la pacienții cu Covid-19, ventilați mecanic. La bolnavii din secții, care necesită oxigen, reduce riscul de deces cu 20%. Aceasta înceamnă că aproximativ 75% dintre pacienții cu coronavirus spitalizați, și care vor primi dexametaxonă, se vor însănătoși. ”

Profesorul Horby a mai spus că medicamentul este disponibil, găsindu-se în orice spital. El a mai precizat că 1 din 8 pacienți aflați la terapie intensivă va supraviețui datorită tratamentului, iar costul acestuia ajunge la doar 40 de lire sterline. 

Peste 11.500 de pacienți din 175 de spitale ale sistemul public de sănătate britanic (NHS) au fost înscriși în programul de recuperare care a fost înființat în luna martie pentru a testa o serie de tratamente potențiale pentru coronavirus.

Studiul a fost coordonat de oamenii de știință de la Universitatea din Oxford și tstat pe 2.104 pacienți. Aceștia au primit 6 mg de dexametazonă o dată pe zi, prin injecție, pe cale orală sau intravenoasă, timp de 10 zile, înainte ca rezultatele lor să fie comparate cu un grup de control de 4.321 de pacienți.

 

×