x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Sarcina după 35 de ani – care sunt riscurile?

Sarcina după 35 de ani – care sunt riscurile?

21 Iun 2017   •   08:30
Sarcina după 35 de ani – care sunt riscurile?
Sursa foto: gpointstudio/Getty Images/iStockphoto

În ultimii ani, tot mai multe femei și-au amânat sarcina până după vârsta de 30, adesea chiar 35 de ani. În Statele Unite, de exemplu, anul trecut a fost primul din istorie în care numărul nașterilor în intervalul de vârstă 30 -34 de ani l-a depășit pe cel din intervalul 26 -29 de ani. Acest lucru se întâmplă, în toată lumea, mai ales datorită faptului că femeile petrec mai mulți ani la școală, că se concentrează asupra carierelor, că există mai multe metode de contracepție, dar și din cauza faptului că nesiguranța locurilor de muncă sau a beneficiilor sociale împiedică tot mai multe femei să ia decizia unei sarcini.

Vârsta de 35 de ani este privită de medicii ginecologi ca o bornă de la care anumite riscuri în sarcină ar trebui luate în calcul. Iată despre ce este vorba.

Fertilitate redusă. Femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea. Pe măsură ce înaintează în vârstă, șansele să rămână însărcinate încep să scadă pentru că și numărul ovulelor începe să scadă. De asemenea începe să scadă și calitatea ovulelor. Având în vedere faptul că și în cazul partenerilor, odată cu vârsta, scade calitatea spermei, volumul ei și motilitatea spermatozoizilor, este lesne de înțeles de ce devine mai greu să apară o sarcină după vârsta de 35 de ani.

Riscuri genetice. Femeile mai în vârstă prezintă un risc mai mare de a naște copi cu malformații genetice sau afecțiuni de tipul sindromului Down. Statistica arată că la vârsta de 25 de ani, șansele de a naște un copil cu sindrom Down sunt de 1 la 1064, ele cresc la 30 de ani la 1 la 686, iar la 35 de ani la 1 din 240. La vârsta de 40 de ani, șansele unui embrion cu sindrom Down ajung la 1 din 53, în timp ce la 45 de ani rata este de 1 la 19.

Pierderea sarcinii. Riscul de a pierde sarcina crește pe măsură ce mama înaintează în vârstă. Studiile arată că între vârsta de 20 și 24 de ani, riscul se situează undeva în jurul valorii de 8,9%, în timp ce după 45 de ani, acest risc ajunge la 74,7%. Cercetătorii cred că de vină pentru această situație este calitatea scăzută a ovulelor, odată cu vârsta.

Mortalitatea infantilă. Nașterea unui copil mort este mai probabilă la femeile mai în vârstă decât la cele tinere. Unele studii spun că riscul crește chiar de două ori la femeile mai în vârstă. O cercetare făcută în Marea Britanie pe aproape 400 de mii de gravide a arătat că la cele cu vârstele cuprinse între 18 și 34 de ani, mortalitatea infantilă se situa în jurul valorii de 4,7 la o mie de bebeluși, în timp ce pentru gravidele cu vârste între 35 și 40 de ani aceasta ajungea la 6,1 la o mie de bebeluși. Peste 40 de ani, mortalitatea infantilă ajungea la 8,1 la 1000. Mai mult decât atât, femeile aflate la prima sarcină, după vârsta de 35 de ani aveau mai multe șanse de a naște un făt mort, decât cele mai tinere.

Deși poate părea alarmant, medicii ginecologi dau asigurări că astfel de riscuri pot fi ținute sub control printr-o bună monitorizare a sarcinii și femeile care își doresc un copil, chiar și după vârsta de 35 de ani nu trebuie să renunțe la acest gând doar din cauza vârstei.

×
Subiecte în articol: sarcina riscuri