×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sfaturi pentru o digestie fără probleme

Autor: MAGDA BUCUR
09 Oct 2017

Deși e un proces care are loc în fiecare zi, puțini dintre noi știm cu precizie ce se întâmplă de fapt în sistemul nostru digestiv, odată ce am mâncat un aliment sau altul. Digestia e procesul prin care alimentul respectiv este descompus în particule, cele folositoare pentru corp fiind folosite, iar cele nefolositoare eliminate. Specialiștii în nutriție sunt de părere că o bună cunoaștere a acestui proces, precum și urmarea unor sfaturi simple despre ce și cum să mâncăm pot îmbunătăți considerabil digestia și felul în care aceasta vă afectează viața.

 

Corpul digeră mâncarea, în mod normal, într-un interval cuprins între 24 și 72 de ore. Odată ajunsă în stomac, mâncarea este supusă unor procese chimice, sub acțiunea acidului din stomac, urmând ca apoi, în intestinul subțire, acest proces să continue, bolul alimentar fiind expus sucurilor digestive, bilei și enzimelor din pancreas și ficat. De obicei, acest proces, de la ingerarea alimentului, până când acesta trece de intestinul subțire, durează între 6 și 8 ore. Totuși, acest interval poate varia, în funcție de tipul de aliment ingerat. Alimentele bogate în proteine, cum sunt carnea și peștele sunt digerate de obicei mai greu decât cele bogate în fibre, precum fructele și legumele. Cel mai rapid de digerat sunt dulciurile. Odată ajunsă în intestinul gros, mâncarea rămâne o zi sau chiar două, fiind în continuare descompusă, până la eliminare.

 

În toate cele trei faze ale sale, orală, stomacală și intestinală, digestia are la bază enzimele. Aceste substanțe ajută la prelucrarea alimentelor înghițite. În gură, o enzimă numită amilaza, care se găsește în salivă descompune carbohidrații din alimente, astfel că mâncarea devine o masă moale care poate fi înghițită cu ușurință – bolul alimentar. Mai departe, când bolul alimentar ajunge în stomac, peptina ajută la descompunerea lui. Acidul din stomac este și el extrem de important, pentru că omoară bacteriile sau virusurile care s-ar putea găsi în mâncare, prevenind astfel o infecție alimentară. În cele două intestine, mâncarea este în continuare sub acțiunea enzimelor, pentru ca nutrienții și apa să fie eliberate și să treacă în sânge.

 

 

  • Mănâncă echilibrat. Trebuie să știi cum să dozezi alimentele, pentru a permite sistemului digestiv să le proceseze. Astfel, alimentele bogate în fibre, ca fructele, legumele, cerealele integrale ajută digestia, făcând ca bolul alimentar să se miște mai repede prin intestine. Ele trebuie consumate frecvent pentru că previn constipația și hrănesc bacteriile bune din intestine. Carnea, în special cea roșie, este mai greu de digerat deci ar trebui consumată doar din când în când. Alimentele procesate conțin multe grăsimi care le fac greu de digerat. În același timp însă au un conținut bogat și de zahăr, care poate provoca dezechilibre la nivelul bacteriilor bune din stomac.
  • Hidratează-te. Dacă bei suficientă apă, ceaiuri, sucuri, poți preveni constipația și face ca bolul alimentar să se miște mai repede prin intestine, ducând la o digestie mai rapidă.
  • Consumă probiotice. Acestea sunt bacterii bune care restabilesc echilibrul bacterian în organism. Câteva alimente care sunt bogate în probiotice sunt: iaurtul natural, chefirul, kimchi, murăturile.
  • Fă exerciții fizice regulat. Activitatea fizică zilnică îmunătățește digestia. Unii oameni sunt de părerecă o plimbare moderată după masă reduce balonearea și constipația.
  • Controlează-ți strestul. Dacă ești stresat, digestia e mai înceată și pot apărea inclusiv simptome de arsuri, crampe, balonare. Încearcă meditații, exerciții de respirație sau yoga, pentru a reduce stresul. Câteva respirații adânci înainte de masă ți-ar putea aduce o stare de liniște.
  • Păstrează o igină orală bună. Dacă ai probleme cu dinții atunci și digestia ar putea avea de suferit, deoarece ea începe chiar în gură, cu mestecarea mâncării. Dinții strâmbi pot duce la tehnici de masticație greșite, așa că dacă ai această problemă este bine să consulți un ortodont.
  • Ia enzime digestive. Persoanele care au prea puțin acid în stomac, se confruntă cu stres cronic sau au anumite afecțiuni digestive, ar putea lua suplimente cu enzime digestive, pentru a suplini lipsa acestora în organism.
Ultima oră
Alte titluri din: Starea de sanatate
Siropul de usturoi previne cancerul, ameliorează durerile artrotice și întărește sistemul imunitar Siropul de usturoi previne cancerul, ameliorează durerile artrotice și întărește sistemul imunitar
Cancerul de sân la bărbați – cum îl recunoști? Cancerul de sân la bărbați – cum îl recunoști?
Mai multe titluri din: Starea de sanatate
Antena3.ro Horoscopul săptămânii 23 - 29 iulie, prezentat de Camelia Pătrășcanu. Rușinile trebuie lăsate în urmă
Libertatea.ro Becali i-a spus de la nuntă: 'Toată viața o să te înșele Borcea'. Ce a răspuns Alina Vidican
A1.ro Profeția ȘOCANTĂ, ce-ți va da fiori reci! Fenomenele extreme din ultima perioadă vor avea efecte devastatoare: ”Bucăți de gheață pluteau și înaintau cu repeziciune. Vom auzi de prăpădul...”
IncomeMagazine.ro Cate rachete balistice are armata Rusiei?
Observator.ro Horoscop 22 iulie 2018. Șansă la dragoste, bani și lacrimi de bucurie