x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vaccinul ROR și istoria unui scandal în lumea medicală. De unde a plecat în lume legătura între vaccinare și autism

Vaccinul ROR și istoria unui scandal în lumea medicală. De unde a plecat în lume legătura între vaccinare și autism

01 Oct 2019   •   09:42
Vaccinul ROR și istoria unui scandal în lumea medicală. De unde a plecat în lume legătura între vaccinare și autism
Sursa foto: artisteer/Getty Images/iStockphoto

Apropierea sezonului gripelor a readus în atenția tuturor importanța vaccinurilor. Stocurile de vaccinuri de epuizează rapid atunci când spectrul unei boli posibil letale ne dă târcoale.

Dar încrederea în vaccinuri a cunoscut, de-a lungul timpului, suișuri și coborâșuri.

La începutul acestui secol un mare scandal de presă dezvăluia o fraudă de proporții în cercetarea medicală.Totul a început când Dr. Andrew Wakefield, împreună cu alți 11 medici, au semnat un articol publicat într-o revistă medicală de prestigiu, Lancet, în care incriminează vaccinul anti-rujeolă, oreion și rubeolă ca fiind corelat cu apariția unor anomalii gastro-intestinale și a autismului.

Citește și: Vaccinul ROR – Istoria unui scandal internațional

Cine era Dr. Andrew Wakefield?

Dr. A. Wakefield era un medic englez, specialist în chirurgie gastro-intestinală, la un spital din Londra. Este a patra generație de medici a familiei sale. Părea foarte devotat cercetărilor medicale și meseriei sale.

Vaccinul ROR – Contextul istoric

În anii ’90, cercetarea vaccinurilor anti-rujeolă era în plin avânt. Se mai încercase punerea pe piața în Marea Britanie a unui astfel de vaccin, fără ca respectivul vaccin anti-rujeolă să treacă  însă, de etapa cercetărilor medicale.

Dr. Andrew Wakefield publică în 1993, și apoi în 1995, o serie de articole care atrag atenția lumii științifice, punând în discuție posibilitatea existenței unei legături între virusul rujeolei și diferite boli inflamatoare intestinale.

În același timp, tot în anii ‘90, medicina se confruntă cu o explozie de cazuri diagnosticate cu autism, peste tot în lume.

Citește și: Autismul şi manifestările sale la nivel digestiv cu Doctorul William Shaw

Răsunetul fără precedent al unui studiu aproape obscur

Dimensiunea planetară a acestei fraude a fost atinsă pentru că ea alimenta zvonuri false care deja se propagau rapid, într-un moment de efervescență fără precedent a răspândirii informației în mediul on-line și, mai ales, pe rețelele de socializare. Informație care devenea din ce în ce mai greu de filtrat și de controlat.

Imediat ce vaccinurile au fost implementate pe scară largă, odată cu extraordinarele lor beneficii (rărirea semnificativă a îmbolnăvirilor, forme de boală mai ușoare, cărora imunitatea organismului la face față fără să apară complicații etc) au apărut și contestatarii.

În 1998, cei ce nu credeau în utilitatea vaccinării au avut o ”confirmare” științifică.

Povestea unei fraude

.............

Citește mai departe AICI

×