x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Yoga, o „modă” lansată acum 5.000 de ani

Yoga, o „modă” lansată acum 5.000 de ani

de Maria Coman    |    10 Mar 2020   •   11:43
Yoga, o „modă” lansată acum 5.000 de ani

Yoga este  în acest moment printre cele mai practicate antrenamente la nivel mondial. Și asta pentru că, spun specialiștii,  reușește să ajute și mintea și corpul spre o funcționare mai bună. Apărută acum 5.000 de ani, filozofia disciplinei a fost transmisă din generație în generație, de la maeștri la elevi, aceasta ajungând să se răspândească la nivelul întregii planete.

 

Yoga este foarte cunoscută în zilele noastre pentru pozițiile și posturile sale, dar acestea nu erau esența practicilor originale, tradiționale, din India. Nu fitness-ul era principalul scop, ci creșterea energiei spirituale prin exerciții de respirație și concentrare psihică. Aceste tradiții au început să aibă succes și în țările occidentale în secolul al nouăsprezecelea, cu o explozie a interesului pentru yoga posturală undeva în anii 1920-1930, mai întâi în India și apoi în întreaga lume. În anii 70 interesul a crescut și mai mult. Era epoca în care lumea devenea din ce în ce mai preocupată de spirutalitate, dar și de sănătate, așa că yoga s-a transformat practic într-un fenomen cultural. Au început să fie făcute și studii științifice despre beneficiile sale, așa că în 2014 vorbeam deja despre o industrie de 27 de miliarde de dolari.

 

De ce a devenit așadar yoga atât de cunoscută și practicată? Datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății. Poate să vindece părți ale corpului care au fost rănite, neglijate sau traumatizate, poate să crească pragul de durere, ajută la reducerea stresului, la calmare, reduce oboseala și epuizarea, durerile de cap, migrenele, anxietatea, insomniile, depresiile. Ajută chiar și la combaterea astmului, prin posturi care facilitează dilatația cailor respiratorii.

 

Există mai multe tipuri de yoga practicate în lume, iar practicanții le aleg funcție de ce li se potrivește:

 

  1. Ashtanga yoga - acest tip folosește metodele clasice, antice de practică. A devenit popular în anii 70 și aplică 6 secvențe de postură, care leagă mișcarea de respirație.
  2. Bikram yoga sau hot yoga. Se practică în încăperi încălzite artificial și constă în 26 de posturi și secvențe construite pe câte două respirații.
  3. Hatha yoga - acesta este un termen generic pentru yoga ce predă posturile fizice. Clasele de hatha sunt de obicei folosite ca și introducere în posturile de bază ale yoga.
  4. Kripalu yoga - acest tip îi invață pe practicanți să își cunoască, accepte și să învețe de la propriul lor corp. Clasele încep de obicei cu exerciții de respirație și exerciții ușoare de relaxare, urmate de o serie de poziții individuale și în final cele de relaxare.
  5. Power yoga - a fost dezvoltată la sfârșitul anilor 1980 și este un gen mai atletic, mai activ de yoga, bazat pe sistemul tradițional ashtanga.
  6. Yoga prenatală - folosește posturi speciale, create de practicanți pentru femeile gravide și poate ajuta și la recuperarea după naștere.

 

În zilele noastre, yoga este privită ca un soi de panaceu universal în fața provocărilor din societatea modernă. Și, în multe dintre situații, antrenamentele sale care au loc la o viteză mică reprezintă antidotul perfect pentru agitația de zi cu zi, pentru epoca stresului și a burnoutului. În 2016, UNESCO a inclus yoga în patrimoniul său cultural, recunoscând influența și contribuția sa în sănătate, medicină, educație și artă.

 

Pe lângă orele practicate la sălile de antrenament, avantajul yoga este că nu are nevoie de prea mult echipament și poate fi practicată și acasă, cu ajutorul claselor de pe youtube. Atenție, însă, alegeți un canal certificat și aveți grijă la greșelile pe care le puteți face. Mirela Mirea, unul dintre cei mai vechi și mai cunoscuți antrenori de yoga și pilates din România,  ne-a explicat care sunt cele mai comune greșeli:  lipsa concentrării, execuția posturilor in graba, lipsa atenției la acuratețe și aliniere, umeri, gât și spate tensionați, dar și efectuarea antrenamentelor cu stomacul plin.

E dificil să spunem câte persoane practică astăzi yoga pe planetă, dar sunt estimări care vorbesc despre 200-300 de milioane de practicanți. Studiile și experiența au arătat efectele antrenamentelor nu doar asupra corpului, de aceea clasele de yoga sunt utile pentru mai mult decât activitatea fizică.

 „Yoga este o filosofie practică, în care corpul este legat de mișcare, minte și respirație, pentru balans, relaxare și armonie. Din punct de vedere fizic, posturile îmbunătățesc diferite afecțiuni, tonifica muschii, dezvolta flexibilitate, iar din punct de vedere psihic, yoga creste concentrarea, calmează mintea, aduce sentimentul de echilibru și liniște

Mirela Mirea, antrenor de yoga și pilates

 

 

×
Subiecte în articol: yoga