x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum să combatem sedentarismul

Cum să combatem sedentarismul

12 Noi 2018   •   20:50
Cum să combatem sedentarismul

Sedentarismul este o "boală" care afectează în prezent din ce în ce mai mulţi oameni. Ea se manifestă prin statul în poziția șezândă, mai mult timp, în fața televizorului sau a calculatorului la birou sau acasă. Această poziție nu este sănătoasă pe termen lung, deoarece poate cauza atrofierii mușchilor, slăbirea oaselor, osteoporoză, obezitate, precum și dureri de gât, umeri și spate. Iată cum îi putem evita.

În primul rând este esenţial să faceţi exerciții de yoga, în mod regulat, pentru că ele vă vor îmbunătăți  postura și previn durerile de spate și gât, flexibilinzand coloana. Puteți opta pentru o serie de poziții care să va ajute în acest sens. Informați-va de pe internet cum să faceți astfel de exerciții sau apelați la ajutorul unui antrenor. Dacă nu aveţi timp de yoga, plimbați-vă mult pe jos. Este indicat să mergeți pe jos câte 20 minute pentru fiecare ora în care stați așezați, pentru a împiedică apariția bolilor cardiovasculare și metabolice. 

Totodată, o idee este şi statul jos  pe o minge de stabilitate, care este extrem de benefică pentru persoanele de toate vârstele, deoarece va ajută să vă corectăți postura, reducând durerile de spate.  Faceți exerciții de streching, pentru a scăpa de durerile cauzate de statul în șezut, timp îndelungat și pentru a va detensiona gâtul și umerii.

 

Corectați-vă postura

  • Țineți spatele și gâtul drepte, fără a le forța.
  • Țineți umerii relaxați și coatele îndoite la 90 de grade.
  • Țineți tălpile lipite de podea, fără a vă încrucișa picioarele.
  • Țineți bărbia înainte și maxilarul relaxat.
  • Nu vă aplecați atunci când priviți ecranul computerului
  • Folosiți un birou înalt, special pentru statul în picioare sau în poziție așezată pe un scaun înalt, pentru a preveni toate neplăcerile cauzate de statul îndelungat în poziție șezândă.

 

Folosiți o pernă lombară, dacă aveți tendița de a va incovoia spatele, atunci când stați așezați, deoarece aceasta vă ține coloana vertebrală în poziția corectă, ajutându-vă să scăpați de durerile cauzate de statul așezat timp îndelungat.

 

 

×