x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Termoterapia sau „vindecarea prin căldură” - tratează de la dureri de spate la tumori maligne

Termoterapia sau „vindecarea prin căldură” - tratează de la dureri de spate la tumori maligne

26 Oct 2018   •   09:11
Termoterapia sau „vindecarea prin căldură” - tratează de la dureri de spate la tumori maligne
Sursa foto: nkt

Termoterapia o întâlnim astăzi atât în clinicile de fizioterapie și recuperare, cât și în cabinetele de medicină tradițională. Modul de abordare este, poate, diferit, însă, în esență, este vorba despre același principiu: folosirea locală a căldurii (indiferent de sursa ei) pentru tratarea sau ameliorarea unei afecțiuni.

Am revenit în cabinetul dr. Codruț Țuțu, pentru a detalia ce înseamnă această terapie, în sistemul medical clasic și în cel tradițional.

Ce este termoterapia și cum e folosită ea în medicina alopată?

Domnule doctor, sunteți unul dintre puținii specialiști pe care îi are România în domeniul termoterapiei tibetane. Dar înainte de a vorbi despre aceasta, aș vrea să explicăm ce e, în general, termoterapia.

Dr. Codruț Țuțu – Cu termoterapia ne întâlnim, poate, și fără să știm că despre ea e vorba – la nivel empiric, tratăm de multe ori o durere provocată de o inflamație a încheieturilor (de exemplu) sau o durere de spate cu căldură, pentru că am observat că aceasta ne calmează și chiar elimină, pe moment, neajunsul, afecțiunea. Dar între a pune o buiotă cu apă caldă la șale și a face propriu-zis o terapie profesională, e o mare distanță. Pe scurt, termoterapia este o metodă de tratament care folosește factorul termic ca agent terapeutic, iar „vectorii” utilizați pentru aceasta pot fi: apa, lumina, aerul, dar și nisipul, nămolul și parafina. În clinicile de fizioterapie și recuperare întâlnim toate aceste forme de aplicare a căldurii pentru tratarea și ameliorarea unor afecțiuni. Cele mai uzitate metode de termoterapie, în medicina alopată, sunt împachetările cu parafină sau cu nămol și lămpile pentru termoterapie (SOLUX sau UV). Sigur, că există și alte situații în care clinicile de fizioterapie se folosesc de „dotări naturale”, cum este cazul radonului, în „peșterile” sau tunelurile cu efect de saună de la Bad Gastein, unde, apropo, fizoterapeut șef este o româncă – am citit chiar la dv,  niște informații foarte interesante despre această terapie cu radon care, în fond, este tot un tip de termoterapie.

Care sunt „țintele” termoterapiei și, practic, cum vindecă ea organismul?

Dr. Codruț Țuțu – Principalele „ținte” ale termoterapiei – în medicina alopată și în cea tradițională – sunt reechilibrarea mecanismului de termoreglare, creșterea apărării imunitare, combaterea mecanismelor care generează boala (inflamațiile articulațiilor, mai ales, dar și alte afecțiuni). O altă țintă este călirea organismului. Aplicarea căldurii – indiferent prin ce metodă – provoacă reacții la nivelul pielii și al circulației sangvine locale și generale. Aceste reacții au drept consecință: acumularea de căldură la nivelul pielii și al țesutului muscular, scăderea inflamației la nivel local și general, are efect analgezic, ajută în efortul de termoreglare periferică, fiind vasodilatator periferic și general și provocând modificări circulatorii locale și în întreg organismul. Iată, deci, că vorbim numai de efecte pozitive pentru organism. În medicina tradițională vom avea încă mai multe astfel de „ținte” de atins, pentru că, pe lângă căldură, acționăm și cu alte elemente.

(...)

Îmi vine acum în minte o imagine: bunica, mama, folosind acele ventuze, badijonate în interior cu alcool căruia i se dădea foc, urmând să fie aplicate apoi pe locul bolnav sau pe locul prin care se putea „ajunge” la organul bolnav…

Dr. Codruț Țuțu – Aceasta este o practică de medicină tradițională veche, pe care o întâlnim… să nu vă surprindă… nu doar în România, ci în majoritatea țărilor europene. În urmă cu câteva decenii, tratamentele cu ventuze erau practicate nu doar acasă, de femei care stăpâneau tehnica, dar metoda era folosită și în dispensare și clinici. Și, poate o să vă pară surprinzător acest lucru, dar tratamente ca acestea erau folosite și în spitalele militare, pe front, în cele două războaie mondiale. Dacă ești răcit, ventuzele respective, aplicate pe spate, în zona plămânilor, „extrag” inflamația. De fapt, ele acționează după principiul general valabil al termoterapiei prin foc. Focul deschide calea către organul bolnav, permițând principiilor active din plante să acționeze la nivel maxim pentru refacerea zonelor afectate. Ar trebui știut că, în cazul termoterapiei tibetane, focului îi asociem acele extracte din plante, în formule diferite, în funcție de afecțiunea ce urmează a fi tratată. Procedura termoterapeutică la care mă refer.......................................

Află în ce constă termoterapia, ce boli vindecă și cum

×